Авраменко пояснив, як правильно просити вибачення українською колаж УНІАН, скріншот з відео

Відомий в Україні вчитель та мовознавець Олександр Авраменко пояснив, як правильно просити вибачення українською мовою. Виявляється, багато хто робить це неправильно. 

"Не раз чув, як кажуть: "Ми приносимо свої вибачення". Куди ви їх приносите? Ніхто і нікуди вибачення не носить і не приносить. Носять маленьку дитину на руках. Або носять джинси чи сорочку", – пояснив він в ефірі "Сніданку з 1+1". 

Мовознавець наголосив, що вибачення просять

Відео дня

"Отже, не приносимо свої вибачення, а просимовибачення", – зауважив Авраменко. 

До речі, таку саму проблему зі словами "носить" ми маємо у висловах на зразок: "Вулиця носить імʼя Івана Франка" або "Наша школа носить імʼя Лесі Українки". 

"Ні, не носить, не заносить і не приносить. Правильно сказати: "Вулицю названо на честь Івана Франка" або "вулиця Лесі Українки". 

Інші поради Авраменка

Мовознавець Олександр Авраменко пояснив, коли варто вживати "маю", а коли – "мушу". За його словами дієслово "мусимо" в українській мові варто використовувати лише тоді, коли йдеться про крайній ступінь потреби.

Крім того, фахівець розповів, як правильно перекласти на українську словосполучення "оставить в покое". Часто українці кажуть "залишити когось у спокої", проте цей варіант є помилкою. Авраменко наголосив, що це калька з російської. Правильно казати "дати комусь спокій". 

Вас також можуть зацікавити новини: