Маленький чи маленька поні - мовознавець розібрав помилку / скриншот з відео

Відомий вчитель української мови Олександр Авраменко розібрав популярну мовну помилку, якої припускалася, зокрема, співачка Оля Полякова, коли казала про "бричку, у якій бігає маленька поні".

"Сьогодні будемо вивчати мову на чужих помилках. І в епіцентрі нашої уваги буде Оля Полякова, яка чи не щодня тішить нас своїми успіхами у вивченні мови. … "Бричка, у якій бігає маленька поні". Ні, не маленька, а маленький поні. І байдуже, якої статі тваринка", – зазначив мовознавець.

Лінгвіст пояснив, що якщо іменник іншомовного походження не змінюється за відмінками, його рід визначають за певними правилами.

Відео дня

"Увага, правило таке: якщо іменник іншомовного походження не змінюється за відмінками, то його рід визначають так: людей – за статтю (міс, леді – жіночого роду, денді, мачо – чоловічого). А ось тварини тільки чоловічого роду. Яскравий какаду, швидкий кенгуру, смішний шимпанзе, маленький поні. А ось неістоти – середнього роду. Жовте таксі, цікаве хобі, українське бароко", – пояснив він.

Говоримо українською правильно - поради Авраменка

Раніше один з найвідоміших вчителів України пояснив, коли в українській мові варто вживати дієслово "мусити", а коли – "мати". 

Також Авраменко пояснив, як українською правильно сказати "дайте мені спокій".

Вас також можуть зацікавити новини: