Розповісти про передумови ситуації зголосився секретар українського інвестради / Фото УНІАН

Скандал навколо справи про екоцид у Кривому Розі виник після реакції Служби безпеки України на повідомлення про можливий радіоактивний витік на місцевому заводі.

Читайте такожСБУ підозрює керівництво "АрселорМіттал Кривий Ріг" в екоциді

Про це в ефірі програми "Право на владу" на телеканалі "1+1" заявив четвертий номер виборчого списку партії "Слуга народу" на виборах до Верховної Ради Давид Арахамія.

Відео дня

Скандал навколо справи про екоцид у Кривому Розі виник після реакції Служби безпеки України на повідомлення про можливий радіоактивний витік на місцевому заводі. Про це в ефірі програми "Право на владу" на телеканалі "1+1" заявив четвертий номер виборчого списку партії "Слуга народу" на виборах до Верховної Ради Давид Арахамія.

"Повністю з вами погоджуюся", - відповів він на репліку співрозмовника про те, що подібні історії лише відлякують інвесторів від України. Арахамія пояснив, що бізнес має бути убезпечний від перевірок силовиків, і його партія готується цей програмний постулат втілити. "Це номер один вимога будь-якого бізнесмена. Нам буде потрібно це зробити", - наголосив політик.

Водночас він пояснив, що ситуація на "Арселорі" потребувала реакції, однак він не може розповісти всього з огляду на попередні обіцянки учасникам подій. "Але я вам гарантую: будь-хто з присутніх у залі, якби опинився на місці СБУ, направив би туди вертольоти", - заявив Арахамія. "Підрядник цього "Арселора", який встановлював обладнання, в нього почав зашкалювати дозиметр", - додав представник "Слуги народу".

Далі, з його слів, серед ночі це приміщення почали заливати бетоном. Це зняли на відео співробітники підприємства і надіслали відео знайомим у СБУ. При цьому, на думку Арахамії, нічого кримінального там могло і не відбуватися, але люди були налякані та потребували реакції. "Після перегляду фільму "Чорнобиль" я би туди направив спецгрупу", - зізнався політик і додав, що спецпризначенці натомість "зайшли абсолютно культурно, без маски-шоу".

"Я особисто модерував зустріч директора "Арселора" та Івана Баканова – голови СБУ", - заявив Арахамія та пояснив, що розголос, котрого набула ситуація, змушував до комунікації. "Я – секретар національної інвестиційної ради. "Лакшмі Міттал" номер один інвестор, почесний член цієї ради. Я не маю ні морального, ні юридичного права не втрутитися в цю ситуацію і не спробувати якимось чином змодерувати цей процес", - розтлумачив свою участь політик.

Він наголосив, що Україні потрібен завод у Кривому Розі, а історії з екоцидом не потрібні ні підприємству, ні країні. Арахамія зауважив, що заборон на продовження проблемної забудови та господарської діяльності на "Арселорі" немає. "А як вони зараз роблять перевірки, викликають міжнародну спільноту, додаткові заміри, щоби заспокоїти і колектив, і містян, і громадськість – зараз цей процес пройде, я очікую, за два-три тижні", - підсумував він.