Фото studentperspectives.wordpress.com

До підписантів Меморандуму, спрямованого на припинення маніпуляцій на екологічній тематиці, приєднуються нові асоціації. Зараз вже визначено першочергові кроки для вирішення глобальних екологічних проблем.

Про це в коментарі OBOZREVATEL розповіла президент Професійної асоціації екологів Людмила Циганок.

Меморандум проти маніпуляцій на екологічній тематиці, ініційований Професійною асоціацією екологів, був підписаний ще в липні. Першочерговою причиною стало те, що екологічна тематика дедалі частіше використовується як засіб для політичного піару, розправи над конкурентами або навіть банального шантажу. При цьому екологічні проблеми не вирішуються.

Відео дня

"Наша ініціатива спрямована на об'єднання саме професіоналів, які в професійному руслі сприятимуть екологізації бізнесу, модернізації виробництва і які будуть в змозі і коментувати професійно будь-які зміни в цій сфері, і стануть стейкхолдерами для тих підприємств, які потребують допомоги. Наша мета – співробітництво в професійному руслі заради виконання Україною природоохоронних зобов'язань", - зазначила Циганок.

За її словами, до підписання Меморандуму про співпрацю Професійна асоціація екологів запрошувала професійні організації з різних галузей економічної діяльності, адже кожну екологічну проблему слід розглядати через призму багатогранності тієї чи іншої сфери.

Зараз Меморандум підписали 26 професійних асоціацій та об'єднань. Так, аграрний сектор становлять Асоціація бджолярів, Союз птахівників. Є серед підписантів також Центр енергетичної безпеки, Всеукраїнське водне суспільство Вотернет, і Асоціація Укрводоканалекологія, і Вітроенергетична та Біоенергетичної асоціації, Асоціація сонячної енергетики та інші.

"Спектр фахівців і спектр зацікавлених у сталому розвитку України досить великий. Зараз робота на об'єднання триває і до нас приєднуються нові асоціації. Буквально вчора Меморандум підписала Європейська електромобільна асоціація. Досить багато тих асоціацій, які зацікавлені саме в конструктивному розвитку. Тому що екологічних проблем багато. Потрібно шукати рішення. А зробити це можна, тільки об'єднавши зусилля у всіх сферах для захисту природи", - підкреслила Циганок.

Зараз підписанти Меморандуму вже приступили до спільної роботи для вирішення нагальних екологічних проблем.

"Проведена робота на виявлення найбільш значущих і актуальних для різних галузей екологічних проблем. Зараз ми працюємо над формулюванням і залученням найкращих експертів до вирішення цих проблем, готуємо для нової Ради спільні пропозиції щодо першочергових дій і програму, яка дозволить вирішити глобальне комплекс проблем і на галузевому, і на загальнонаціональному рівні. Головне завдання – не боротьба проти тих, хто маніпулює на екології, а боротьба за те, щоб екопроблеми обговорювалися професійно і конструктивно. Україна може выстраить нову модель економіки – екологічну. Для цього ми об'єднуємося", - резюмувала експерт.