Країни погодилися скоротити кількість харчових відходів \ The-Challenger

Країни підписали відповідну угоду на щорічній нараді Монреальського протоколу, що проходив у Римі.

Читайте такожВ ООН підрахували, у скільки обійдеться призупинення глобального потепління на 20 років

Серед підписантів - США, Китай, країни Європейського союзу, а також Африки і Азії. Вони погодилися скоротити кількість харчових продуктів, які псуються в результаті поганого охолодження, передає ТСН.

Відео дня

Мова йде про нові розробки методів зберігання і транспортування продуктів. Близько третини продовольства у світі опиняється на смітнику. В цілому при виробництві їжі виділяється третина усіх парникових газів, які впливають на зміну клімату.

Нагадаємо, щороку кожен українець виробляє близько 350 кг сміття.

Крім того, як повідомляє Бі-бі-сі, щороку близько 1,3 млрд тонн продуктів викидається, велика частина всього цього опиняється на смітнику. Це не тільки завдає шкоди навколишньому середовищу, але і негативно позначається на зміні клімату.

Таке бездумне марнотратство стає однією з головних проблем, що стоять перед людством, вважає нью-йоркський шеф-кухар Макс Ла Манна. Він розповів, що кожен з нас може зробити, щоб допомогти впоратися з цією проблемою.

"Їжа була важливою частиною мого життя з самого дитинства, адже мій батько був шеф-кухарем. Мої батьки вчили мене не викидати їжу. Зараз на нашій планеті живе майже 9 млрд людей, понад 820 млн з них недоїдає. Безглузда трата їжі - одна з головних проблем, що стоять перед людством. Приблизно третина всього продовольства або просто гниє на полях, або викидається в сміття. При цьому даремно витрачається не тільки їжа. Гроші, вода, енергія, земля та транспорт використовуються даремно. Якщо ви викидаєте їжу, це може вплинути і на зміни клімату, оскільки значний відсоток просто відправляється на звалище, де продовольство гниє, виділяючи метан", -зазначив він.

"Якщо б продовольство було незалежною країною, то воно було б третім після США і Китаю джерелом парникових газів. Але ви можете з цим боротися", - підкреслив шеф-кухар.

Макс Ла Манна зазначає, що ми часто купуємо занадто багато їжі, більше, ніж нам потрібно. "Перед походом в магазин слід зробити список того, що вам насправді потрібно, і не купувати зайвого. Більш того, використовуйте всю куплену вами їжу, перш ніж знову йти в магазин", - радить він.

Також він зазначив, що їжа псується, якщо її неправильно зберігати. За його словами, багато хто не знає, які саме продукти слід зберігати в холодильнику, а які ні. Це призводить до того, що овочі та фрукти можуть почати гнити і в результаті опинитися на звалищі.

Картоплю, цибулю, помідори, часник і огірки не слід тримати в холодильнику - їх слід зберігати при кімнатній температурі. Зелень можна зберігати в мисці з водою. "Якщо ви зрозуміли, що у вас утворився зайвий хліб, покладіть його в морозильник", - радить Макс Ла Манна.

"У супермаркеті або іншому магазині вибирайте не дуже гарні на вигляд фрукти і овочі. Вони не менш їстівні та смачні, але оскільки багато хто не хоче їх купувати, вони часто опиняються в смітнику", - сказав він, додавши, що якщо є можливість то краще купувати свіжі продукти у фермера або на фермерському ринку.

Недоїдену їжу - в холодильник. "Недоїдки - річ корисна. Якщо ви часто готуєте, і у вас постійно щось залишається недоїденим, відведіть один день в тиждень, коли ви дістанете всі ці залишки їжі з холодильника і знову розігрієте або якось ще приготуєте. Ця їжа не потрапить на смітник. До того ж ви заощадите час і гроші", - радить шеф-кухар.

Так само він радить не забувати про морозилку, в якій найлегше зберігати їжу. "Наприклад, якщо у вас залишилися овочі, які стали дуже м'якими для салату, їх можна заморозити, а потім робити з них смузі або що-небудь ще. Якщо у вас занадто багато кухонних трав - розкладіть їх у форму для льоду, залийте водою і відправте в морозильник. Пізніше вони стануть у нагоді при пасруванні або в інших рецептах. В морозилку можна класти недоїдену вами їжу, навіть супи. Тоді у вас завжди буде вже готова і смачна їжа, яку треба лише розігріти", - зазначає він.

Приємно вийти з офісу на ланч з колегами, особливо - в ваш улюблений ресторан, але це коштує грошей і призводить до розбазарювання продуктів харчування. Найкраще приносити їжу з дому. Якщо вранці не вистачає часу, щоб приготувати їжу, дістаньте те, що лежить в морозилці і чекає своєї години.

Із залишків їжі можна зробити бульйон. "Швидко підсмажте або розігрійте залишки овочів і все, що не знайшло застосування. Покладіть це все в каструлю, додайте оливкової олії або вершкового масла, ваші улюблені спеції, залийте водою і поваріть на повільному вогні", - зазначив Макс Ла Манна.