Ілюстрація / REUTERS

Страшний аналіз, в якому допускається швидка загибель відомого нам світу вже у найближчі роки, був опублікований австралійським аналітичним центром Breakthrough National Centre for Climate Restoration. В ньому зміна клімату описується як «короткострокова чи середньострокова екзистенційна загроза для людської цивілізації». При цьому описується вірогідний сценарій подій, який може втілитися впродовж найближчих 30 років за умови збереження сучасних тенденцій.

Як пише Vice, документ стверджує, що потенційні «надзвичайно серйозні наслідки» загроз для безпеки, пов’язаних з кліматом, значно вірогідніші, ніж прийнято вважати. Однак, визначити їх абсолютно точно майже неможливо, тому що вони виходять «за межі людського досвіду з попереднього тисячоліття».

Читайте такожЗабруднення атмосфери Землі у 2019 році пришвидшиться і стане рекордним

Відео дня

За нинішньої траєкторії, «планетарна і людська системи досягнуть точки неповернення приблизно в середині поточного століття, за якою перетворення Землі на майже не придатну для життя призведе до розпаду держав і міжнародного порядку». Єдиний спосіб уникнути ризиків такого сценарію, на думку авторів звіту, — це «провести надзвичайну мобілізацію масштабів Другої світової війни». Однак, цього разу всі зусилля будуть сконцентровані на побудову промислової системи з нульовими викидами. Лише після цього світ зможе стати на траєкторію відновлення безпечного клімату.

Нинішня ж траєкторія дуже вірогідно призведе до підвищення середньої температури на планеті щонайменше на 3 градуси за Цельсієм. А це, у свою чергу, спричинить посилення наслідків потепління. Пришвидшиться крах ключових екосистем «включно з системами коралових рифів, лісів Амазонки й системи Арктики». Наслідки будуть нищівними. Близько мільярда людей будуть змушені спробувати переселитися з територій, які стануть не придатними для життя. Два мільярди зіштовхнуться з нестачею води. Аграрний сектор у субтропічних зонах зазнає краху. По всьому світу буде спостерігатися нестача продовольства. Внутрішня згуртованість національних держав, вірогідно, розвалиться.

Читайте такожЛюдство може не помітити, як «звариться» через глобальне потепління

«Навіть за умови підвищення температури на 2 градуси за Цельсієм, більш ніж мільярд людей буде потрібно переселити, за найгіршим сценарієм. Масштаби знищення виходять за межі нашої здатності їх змоделювати. Кінець людської цивілізації дуже вірогідний», - йдеться у звіті.

Авторами документу виступили директор Breakthrough National Centre for Climate Restoration Девід Спратт і колишній виконавчий директор Royal Dutch Shell Іан Данлоп.

«За найгіршим сценарієм, у 2050 році світ буде охоплений соціальним занепадом і відвертим хаосом. Але існує коротке вікно можливостей для оголошення надзвичайного стану і глобальної мобілізації ресурсів. Тут логістичний і планувальний досвід сектору оборони може зіграти особливу роль», - сказав Спратт.