Автори дослідження зрозуміли, що майже всі види птахів зменшуються в розмірах \ THE FIELD MUSEUM

Зміна клімату призводить до того, що у птахів зменшуються тулуби і ростуть крила.

Читайте такожНа півночі Амазонки знайшли найгучнішу пташку на Землі

Такого висновку дійшли вчені, вивчивши 70 тис. тисяч тушок птахів, які розбилися об хмарочоси Чикаго за 40 років, передає Бі-бі-сі. Автори дослідження стверджують, що їхня робота - одне з наймасштабніших орнітологічних досліджень в історії, яке допоможе зрозуміти, як тварини пристосовуються до зміни клімату. Вивчено було 52 види птахів.

Відео дня

При цьому більшість зразків були зібрані одним орнітологом - Девідом Уіллардом. "Він почав збирати птахів не для цього дослідження, - говорить співавтор Брайан Вікс. - Просто подумав, що це потім може стати в нагоді".

"Ми зрозуміли, що майже всі види птахів зменшуються в розмірах", - підтвердив Вікс, один з авторів дослідження та асистент кафедри екології і сталого розвитку з Мічиганського університету. "Серед зразків було багато видів птахів, але всі вони показали схожу динаміку, - каже Вікс. - Сталість результатів шокує".

Він каже, що більшість досліджень адаптивності тварин до нового клімату стосується змін їхнього ареалу проживання або міграційних звичок. Дослідження Вікса присвячено морфології птахів, тому, як вони змінюються.

"Це важливо, - каже вчений. - Зрозуміти, як будуть адаптуватися тварини, можна тільки якщо врахувати всі три фактори".

Вікс з'ясував, що за 38 років (з 1978 по 2016 роки) в середньому довжина нижньої кістки в ногах птахів, так званої цевки, зменшилася на 2,4%, а крила виросли на 1,3%.

Брайан Вікс вважає, що зменшення тулуба відбувається через зміни клімату та призводить до виростання крил.

"Вони роблять довгі і виснажливі перельоти", - говорить Вікс. Зменшення розмірів тулуба означає, що під час перельотів в розпорядженні птиці менше енергії.

Вчений вважає, що найкращі шанси завершити далекі перельоти у птахів з великим розмахом крил, який компенсує скорочення розмірів тіла. Але точного розуміння того, чому потепління призводить до зменшення тіла, у вчених сьогодні немає.

Одна з теорій свідчить, що маленькі тварини швидше остигають через співвідношення площі поверхні до об'єму тіла.

Вікс розповідає, що пошук 70 тис. зразків для дослідження був "подвигом Геракла".

Вікс розповідає, що пошук 70 тис. зразків для дослідження був "подвигом Геракла" \ THE FIELD MUSEUM

Тушки птахів шукав Девід Віллард, співавтор дослідження і орнітолог Філдовського музею природної історії в Чикаго.

У 1978 році Віллард почав обходити висотні будівлі Чикаго вранці, щоб зібрати тушки птахів, що врізалися в хмарочоси.

Як правило птиці здійснюють перельоти уночі, і іноді їх привертає світло з вікон. Вони летять на нього, врізаються в будинки і від цього удару зазвичай гинуть. За деякими оцінками, кожен рік таким чином гине кілька мільйонів птахів.

Зразки для колекції також надавали волонтери, але Віллард виміряв усі 70 716 тушок сам.

Це не перше дослідження,яке пов'язує зменшення розмірів тварин зі зміною клімату. У 2014 відразу дві команди вчених виявили цей зв'язок у гірських козлів і саламандр.