Рівень води в озері  катастрофічно зменшується / facebook/Денис Казанський

Найглибше озеро України Світязь у Волинській області опинилося на межі екологічної катастрофи через зміни клімату. Водойма засихає, хоча ще рік тому тут була вода.

Про це написав блогер і журналіст Денис Казанський на своїй сторінці у Facebook, опублікувавши свіжі фото з місця катастрофи.

Читайте такожЕколог розповів, які загрози несе відновлення постачання води до Криму

Відео дня

"Так, наприклад, зараз виглядає озеро Світязь на Волині. Рік тому тут була вода. А он там, де на фото парасольки та пірс, був берег. Узбережжя Світязю тепер місцями нагадує колишнє Аральске море, яке зараз майже повністю зникло. Вода відступила метрів на 50", - зазначив він.

За словами Казанського, за минулий рік через спеку з озера випарувалося води більше, ніж надійшло. До того ж, на ситуацію впливають штучні озера, які зараз риють підприємці біля плантацій лохини. Вони акумулюють воду, яка раніше надходила до Шацьких озер. У поєднанні з кліматичними чинниками це вплинуло на рівень води.

facebook/Денис Казанський
facebook/Денис Казанський

Як повідомляв УНІАН, екологи б’ють на сполох у зв’язку із катастрофічним обмілінням озера Світязь. Крім змін клімату та відсутності опадів, на стан водойми також впливають крадіжки піску із озера.