На думку екологів, будівництво Канівської ГАЕС негативно вплине на біорізноманіття / g.io.ua

Про це повідомив на прес-конференції журналістам  голова підрозділу Національного екологічного центру України (НЕЦУ)  Дмитро Бучак.

Ініціатори кампанії вимагають, зокрема, накласти мораторій на виконання Програми та будівництво Канівської ГАЕС, провести їх комплексну оцінку щодо економічної доцільності та впливу на довкілля.

Читайте такожБудівництво першої черги Дністровської ГАЕС коштуватиме майже 4 мільярди

Відео дня

Як зазначив еколог Дмитро Іванов, будівництво Канівської ГАЕС негативно вплине на біорізноманіття, водні екосистеми, ландшафти та геологічне середовище.

“Ці роботи передбачають вирубування понад двохсот тисяч дерев на площі тисячу гектарів, хоча площа забудови самої Канівської ГАЕС складає всього трохи більше 230 гектарів”, – зазначив Дмитро Іванов.

“Ніхто не замислюється з приводу того, що ж буде коли затоплять територію. Там настільки багатий тваринний світ, стільки червонокнижних видів, їх треба детально вивчити перед тим, як щось там робити”, – сказала координатор із природоохоронної політики українського представництва WWF Світлана Матус.

За її словами, ніхто не враховував і впливу будівництва на якість води.

“Мова йде про здоров’я людей, які живуть нижче по Дніпру і користуються цією водою”, – зазначила еколог.

Загалом, на думку екологів, однією з основних цілей Всеукраїнської громадянської кампанії протесту має стати створення широкої громадської ініціативи, яка б контролювала долю “Програми розвитку гідроенергетики” і не допускала будівництва ГАЕС без виконання всіх екологічних вимог.