Ілюстрація \ REUTERS

Команда вчених та дизайнерів Австралійського національного університету створила модель, яка показала клімат австралійських міст в 2050 році.

Читайте такожПівнічний Льодовитий океан може повністю розтанути влітку через 20 років

Результати привели до вражаючого відкриття: через 30 років зими в звичному її розумінні в Австралії не буде, передає naked-science.ru. Команда співробітників Інституту мистецтв і дизайну Австралійського національного університету (АНУ) та Інституту зі зміни клімату АНУ в своєму проекті використовувала дані Бюро метеорології та наукової інформації для землевласників. Після того як вони зібрали всю необхідну інформацію, група дослідників АНУ шукала спосіб представити її так, щоб це знайшло найбільший відгук у громадськості.

Відео дня

«Це означало використання кольору, форми і розміру навколо композиції циферблата, що показує значення температури за весь рік на одному знімку, що робить його візуально насиченим і цікавим і містить безліч деталей, емоційно впливаючи на жителів того чи іншого міста», - розповідає один з авторів дослідження Джефф Хінчліфф в опублікованому прес-релізі.

При підготовці свого проекту команда помітила, що їхні прогнози не відповідали нинішнім чотирьом сезонам. Вони подивилися на історичні середні температури кожного сезону і порівняли їх з прогнозованими даними. З'ясувалося, що в майбутньому періоду тривалої зими просто не буде на всьому континенті, крім деяких регіонів Тасманії. Дослідники вважають, що замість зими австралійці будуть переживати весну, осінь і більш затяжний сезон, який вони називають «новим літом». Протягом цього нового сезону температура буде стабільно досягати 40 градусів за Цельсієм. Використовуючи ці дані, люди можуть розглянути тисячі місць по всій Австралії, щоб побачити, як зміниться погода в їх рідному місті до 2050 року.

Це не єдина ініціатива, мета якої - представити громадськості наслідки зміни клімату. Не так давно група дослідників з США презентувала схожий проект, який порівнює клімат міст США в 2080 році з кліматом інших міст сьогодні. Так, зазначається, що в результаті очікуваних змін жителі Вашингтона (округ Колумбія) в плані клімату будуть відчувати себе як жителі штатів, де протікає річка Міссісіпі, клімат Нью-Йорка буде походити на північ Арканзасу, а температура Х'юстона (найбільше місто Техасу) зміститься на мексиканську територію.

Представляючи прогнози клімату способами, до яких громадськість може мати безпосереднє відношення, вчені намагаються показати вплив зміни клімату більш актуальним і реальним, щоб спонукати людство до глобального вирішення цієї проблеми.