REUTERS

Про це йшла мова на засіданні високого рівня Економічної і Соціальної Ради, присвяченому відповідним заходам у випадках природних катаклізмів, у тому числі Ель-Ніньо, повідомляє прес-служба ООН.

Виступаючи на зустрічі, генеральний секретар ООН Пан Гі Мун сказав, що, побувавши нещодавно в Ефіопії, Малаві, Кенії, Південній Африці та Руанді, сам переконався в тому, які нещастя приносить Ель-Ніньо. Це погодне явище з безневинною назвою "малюк" викликало посухи і повені, які позбавили засобів до існування 60 мільйонів осіб.

Читайте такожМетеоролог назвав причину повені в Європі

Відео дня

"Екстремальні явища погоди перекреслюють досягнення в області розвитку. Якщо кожні кілька років ресурси знищуються повенями, посухами і ураганами, то люди ніколи не виберуться з убогості та не зможуть покінчити з голодом", - сказав Пан Гі Мун.

Він попередив, що подібні явища будуть відбуватися частіше, з меншим ступенем передбачуваності та носитимуть більш інтенсивний характер. Вже до кінця 2016 року можна чекати початку Ель-Ніньї – "сестри" Ель-Ніньо.

Читайте такожКліматологи винайшли новий спосіб прогнозування посухи на островах

За словами генсека ООН, цей безпрецедентний виклик вимагає безпрецедентних заходів", у зв'язку з чим закликав засвоїти уроки Ель-Ніньо. "Нам потрібно навчитися запобігати і зводити до мінімуму наслідки зміни клімату і краще до них готуватися", - заявив він.

Для того, щоб протистояти екстремальним погодним явищам, треба об'єднати зусилля і збільшити фінансування заходів з підвищення стійкості до них, додав генеральний секретар ООН.

Як повідомляв УНІАН, вчені прогнозують, що до 2060 року більше мільярда людей будуть піддаватися небезпеки потопу.