На узбережжі Камчатки знайшли мертвими сотні морських тварин через забруднення води / фото .instagram.com/afisha.kamchatki/

Жителі Північно-Курильська в Росії виявили сотні загиблих морських тварин на березі острова Парамушир.

Читайте такожНа узбережжі Камчатки знайшли "волохатого монстра" (фото, відео)

Про це повідомляє російський«Грінпіс».

Відео дня

«Сталося страшне — в наш Тихий океан на Камчатці стався витік чогось отруйного. Все дно — мертве. Восьминоги, риба, морські зірки і їжаки — всі мертві від мису Наличево до Авачинської бухти. А це понад 40 км», - написала місцева жителька в Facebook.

Очевидець події каже, що це навряд чи пов'язано зі штормом: негода в них через день, але тварин так масово не викидає на узбережжя. За словами жителів, вода в районі Халактирського пляжу змінила колір і стала небезпечною для здоров'я людей.

У своєму Instagram відомий журналіст Юрій Дудь опублікував відео, на якому видно передбачувану причину мору тварин - нафтова пляма величезних розмірів біля берегів Камчатки.

На видосах – Камчатка прямо сейчас. На фото в респираторе – Антон Морозов @snowave_kamchatka, тот самый серфер из нашего выпуска про Камчатку, который вместе с друзьями превратил Халактырский пляж в мировую достопримечательность. Вот что он пишет: «Еще 3 недели назад все после серфинга начали испытывать странные неприятные симптомы. Помутнение, сухость, боль и ощущение пленки на глазах. Першило горло, отекали и садились связки. Вкус океана – горький, не соленый, совершенно непривычный. Спустя время у нас – человек 20, проживающих в лагере, кто катает часто, – случилось отравление. Решили, что кишечная инфекция. И параллели не проводили. Было странно, но вода была вроде прозрачной, мы списывали это на возможные аллергические реакции на планктон или другие естественные биологические процессы и ждали прогнозируемого шторма. Была надежда, что с ним все это пройдет. Но это оказалось началом. В понедельник информация вышла в сеть. Власти отправили специалистов брать пробы. Вода становилась все более странной, мутной, густой. Из разных концов побережья приходили фото и видео, на которых – горы мертвых обитателей повсюду. Предварительные результаты проб показали превышение нефтепродуктов в 4 раза и фенола в 2 раза. Вчера и сегодня многие начали спешно уезжать с океана. Симптомы появляются даже без контакта с водой. Каждый час приходит новая информация и недавно получили от Greenpeace спутниковые снимки реки, которая впадает в океан, и которая, очевидно, и принесла смерть всему живому. Снимки в хронологии 1, 9, 24 сентября показывают, что 9-го числа река уже выливала тоннами отраву в океан. Получается, прошел уже почти месяц. Никакой реакции по предотвращению катастрофы и спасению ситуации не было. Вероятно, если бы ответственные за это событие люди были мужественней и заявили о своем промахе и начали спасательные операции – масштабы этого можно было держать под контролем. Но уже месяц из реки изливается яд, который убивает все вокруг». (Первое видео – пятно в океане, третье – просто жуть)

Допис, поширений Юрий Дудь (@yurydud)

Про загибель тварин місцеві жителі почали розповідати кілька днів тому. Користувачі виклали в соцмережі відео, зняті на узбережжі Тихого океану, на яких видно загиблі восьминоги, морські їжаки, краби і мідії. Одна з користувачок написала в Інстаграмі, що узбережжя стало «отруйно жовтого кольору».

⚠️Экологическая проблема на Камчатке! ⚠️ ⠀ После сёрфинга на Халактырском пляже в один из дней я практически ослеп. Перед глазами все было размыто и как будто в тумане. Не получалось даже разглядеть лицо человека на расстоянии трёх метров (хотя у меня идеальное зрение). Я испугался и не понял что происходит. Был даже страх проснуться слепым. Такая же проблема была ещё у одного парня в лагере. Помогли капли в глаза, на следующий день стало лучше. Однако сейчас заметил что глаза стали более чувствительны к яркому свету. Потом эта же проблема начала появляться и у других серферов. Врачи ставят диагноз — Ожог Роговицы. ⠀ Вчера были взяты три пробы воды по просьбе губернатора Камчатского края после обращения местных серферов и жителей. ⠀ Результаты тестов будут готовы 2 октября, но уже сейчас зафиксировано превышение содержание нефтепродуктов В 4 РАЗА! И превышение фенола в 2 раза. Нахождение в воде для человека НЕ БЕЗОПАСНО! А на пляже начали находить мёртвых морских животных и птиц без каких-либо повреждений. ⠀ Причины повышенного содержания загрязняющих веществ в океане пока не известны, однако учитывая огромный объём воды, можно предположить, что произошла серьезная утечка. Недалеко от Халактырского пляжа постоянно проводят военные учения. И в 2014 экологи уже были взволнованы ситуацией. ⠀ Мы в России! 🇷🇺 И скорее всего эту проблему замнут, а виновники останутся безнаказанными. Таким проблемам обязательно надо давать огласку и привлекать внимание общественности! Иначе это беззаконие так и будет продолжаться! А наша природа и люди будут продолжать страдать из-за чьей-то выгоды… Экспертизу делает Министерство Природы, и не думаю что нам скажут реальные результаты если они будут не выгодны государству… Возможно кто-нибудь сможет сделать независимую экспертизу? ⠀ НУЖЕН МАКСИМАЛЬНЫЙ РЕПОСТ🙏🏻 ⠀ Надеюсь что этот ужас никак в дальнейшем не отразиться на здоровье людей и животных. Никогда не думал что сам когда-нибудь стану пострадавшим от экологической проблемы. Однако это может случиться с каждым… ⠀ Авторы 📷 @ionovmaxim и @elenagoranko ⠀ #елизово #elizovo #афиша_камчатки #вилючинск #камчатка #afisha_kamchatki #kamchatka

Допис, поширений Камчатка. Афиша №1 (@afisha.kamchatki)

Місцевий житель розповів телеканалу АСТВ, що подія навряд чи пов'язано зі штормом.

«Негода у нас через день, але нікого так масово не викидає», - додав він.

На екологічну ситуацію на Камчатці також поскаржилися серфери. Спортивний фотограф Кирило Умрихін написав в Інтсаграмі, що у серферів, які побували в районі Петропавловська-Камчатського, протягом двох тижнів відчувають різь в очах, деякий час їх рвало.

Організатор походів на Камчатці Максим Іонов розказав, що після серфінгу на Халактирская пляжі у нього діагностували опік рогівки.

Чому це сталося, поки не відомо. Водночас 30 вересня на сайті уряду Камчатського краю повідомлялося, що в районі Халактирського пляжу виявили перевищення допустимої концентрації фенолу в два рази і нафтопродуктів - в чотири рази.

У п'ятницю влада краю повідомила, що зафіксували загибель морських тварин в бухті Бабина і в Великої і Малої табірних бухтах. За попередньою версією це сталося через скидання лляльних (підсланевих) вод або нафтопродуктів із суден.

Російський «Грінпіс» назвав подію екологічною катастрофою.

«Так, протягом декількох тижнів при контакті з водою люди відчували негативні наслідки у вигляді білої пелени, сухості очей, погіршення зору, першіння в горлі. Лікарі фіксують опіки рогівки ока. У багатьох контактували з водою також проявляються такі симптоми, як нудота, блювота, слабкість, висока температура, що може свідчити про отруєння фенолом », - йдеться в повідомленні екологів.

Greenpeace зажадав від Росприроднагляду, Росспоживнагляду, Міноборони та Генпрокуратури негайно розслідувати причини забруднення.

«Масштаб забруднення досі не визначено, але той факт, що мертвих тварин знаходять по всьому узбережжю, підтверджує серйозність ситуації», - йдеться в їх заяві.

В.о. міністра природних ресурсів і екології Камчатського краю Олексій Кумарьков повідомив, що в пробах води, взятих із завищеною талією, виявили чотириразове перевищення допустимої концентрації нафтопродуктів і дворазове перевищення норми фенолу.

У розмові з РИА Новости він додав, що трупи тварин знайшли в районі бухт Велика і Мала Лагерна. Кумарьков зазначив, що масовий характер інциденту «говорить про те, що це пов'язано з хімічним забрудненням». Камчатська міжрайонна природоохоронна прокуратура почала перевірку за фактом забруднення акваторії.

Своєю чергою Міністерство природи Камчатського Краю опублікувало відео з Халактирського пляжу, на якому місцеві жителі знайшли мертвих морських тварин. У відомстві заявили, що пляж «абсолютно чистий», а колір води нормальний. Це викликало критику користувачів Instagrama.

 Мінприроди опублікувало відеозапис на своїй сторінці в Інстаграмі 3 жовтня, відзначивши, що так пляж виглядає зараз.

«Колір води нормальний, запах повітря звичайний, пляж абсолютно чистий», - йдеться у підписі до відео.

У відомстві додали, що інспектори природного парку «Наличево», які вивчили прибережну зону, що не виявили «нічого аномального».

У коментарях до публікації користувачі розкритикували Мінприроди за замовчування проблеми і закликали «терміново вжити заходів». Одна з користувачок припустила, що сліди на піску, які помітно на відео, залишені від техніки, за допомогою якої пляж зачистили від мертвих тварин. Інша користувачці написала, що 3 жовтня вона відвідала пляж Малолагерна, що знаходиться поруч з Халактирським, і відчула там запах мазуту, а також зауважила сліди від нафтопродуктів.