В окупованому Криму проблеми з водою / фото "Крим. Реалії"

Запаси води в головних водосховищах окупованого Криму не перевищують 15%. Деякі, наприклад, пересохли, качати з них воду для населення неможливо.

Після перекриття Україною Північно-Кримського каналу анексований півострів зіткнувся з дефіцитом прісної води. Про це пише "Новая газета".

У серпні цього року без прісної води залишилися Сімферопольський і Бахчисарайський райони. Через місяць водна криза дійшла до північної частини окупованого Криму та східної. А в жовтні проблеми з водопостачанням офіційно визнала й "влада" Севастополя, ввівши режим підвищеної готовності.

Відео дня

Читайте такожВідновити подачу води Північно-Кримським каналом вже неможливо - еколог

"З 64,2 млн кубометрів води в Чорноріченському водосховищі, яке живить місто, фактично для використання залишилося тільки 9,8 млн кубів. Тобто-15%", - зазначають журналісти.

Окупаційна "влада" запевняє, що якщо опадів не буде, то води вистачить на 81 день.

"У деяких районах дефіцит води настільки серйозний, що необхідно вводити НС", - зазначив у розмові з "Новой газетой" громадський діяч Олександр Таліпов.

Зазначається, що північний і центральний окупований Крим зневоднені. Тепер до них приєдналася і східна частина півострова. Проблеми посилилися влітку.

За словами громадського діяча, за шість з половиною років так звана кримська влада не робила нічого для вирішення проблеми з водою.

Тепер окупанти бурять свердловини. Але складність в тому, що їх можна бурити тільки вище рівня моря, інакше рано чи пізно в них потрапить морська вода, і свердловина стане непридатною для використання. 

Засуха в Криму: що відомо

  • З 24 серпня в Сімферополі та ще 39 населених пунктах Сімферопольського і Бахчисарайського районів через посуху й обміління водосховищ почали вводити обмеження подачу води. Питну воду жителям подають по годинах - вранці та ввечері. З 23 вересня обмежувальні заходи подачі води ввели в Алушті, Партеніті й Малому Маяку. Також через пересохлі свердловини воду в 29 сіл північного Криму доставляють цистернами.
  • Окупаційна влада Криму повідомила, що готується до «найгіршого сценарію» з водозабезпеченням півострова.
  • Україна забезпечувала до 85% потреб півострова в прісній воді через Північно-Кримський канал, що з'єднує головне русло Дніпра з півостровом.
  • Після окупації Криму Росією у 2014 році постачання води на півострів припинили.
  • Влада України заявляє, що відновлення подачі води через Північно-Кримський канал до Криму можливе тільки після деокупації півострова.