Ілюстрація / REUTERS

Екологічне об'єднання Nabu оскаржило дозвіл на будівництво та експлуатацію газопроводу "Північний потік-2" у Німеччині, що дочірня "Газпрому" компанія Nord Stream 2 отримала раніше в цьому році. Екологи подали позов у Вищий адміністративний суд землі Мекленбург - Передня Померанія проти рішення гірничого управління німецького міста Штральзунд дозволити будівництво трубопроводу в територіальних водах ФРН.

Як передає DW, тим самим Nabu намагається запобігти запланованому на травень початку будівельних робіт. "Ми бачимо кричущі порушення в методах дослідження і сумніваємося, що газопровід не викличе серйозних наслідків для морського середовища", - заявили в Nabu.

Читайте такожПорошенко: транзиту газу в Європу нічого не загрожує (відео)У Nabu також сумніваються, що проект задовольняє вимогам незалежної процедури видачі дозволу, оскільки значна частина даних моніторингу щодо можливого впливу на навколишнє середовище була відсутня. Об'єднання вказує на те, що в територіальних водах Німеччини трубопровід повністю буде проходити через морські природоохоронні зони. Це становить небезпеку для життя багатьох морських тварин. Позов Nabu підтримує і німецьке відділення Всесвітнього фонду дикої природи (WWF).

Відео дня

Екологи відзначили, що можливості Німеччини імпортувати і зберігати газ сьогодні в три рази перевищують реальне споживання.

У компанії Nord Stream 2, яка займається будівництвом газопроводу, заявили, що позов не загрожує реалізації проекту. В процесі його затвердження компанія довела, що трубопровід необхідний, щоб частково знизити перебої в постачаннях у Європу, які можуть виникнути в майбутньому, зазначив представник Nord Stream 2. Таким чином, "Північний потік-2" допоможе підвищити енергетичну безпеку країн ЄС та підвищить рівень конкуренції на європейському ринку, запевняє "дочка" російського концерну "Газпром".

У Nabu вказують на те, що ні Росія, ні інші країни, через територіальні води яких повинен пройти газопровід (Швеція, Данія і Фінляндія), поки не видала дозволу на його будівництво. Детлофф переконаний, що Німеччині не варто форсувати події, поки інші країни не погодилися на реалізацію проекту.