galleryua.com

Про це повідомили в Державній екологічній інспекції в області.

В кінці червня в річці Остер на території Ніжинського та Носівського районів були виявлені зміна кольору води і сторонній запах. Аналогічною була ситуація в Козелецькому районі.

Читайте такожМіністри екології G7 прийняли програму боротьби із забрудненням океану пластиком

Відео дня

Державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області провели обстеження русла річки Остер і відбір проб води на території Ніжинського, Носівського та Козелецького районів. При візуальному обстеженні русла річки джерел несанкціонованих скидів забруднюючих речовин у річки встановлено не було. У результаті проведених гідрохімічних досліджень спостерігається наявність органічного забруднення.

За висновком екологів, враховуючи тривале проходження зливових дощів, відбулося підвищення рівня грунтових і поверхневих вод. Оскільки приплив Десни протікає серед заболоченої місцевості, до річки потрапляє болотна вода з органічними залишками і надходять дощові змиви з сільськогосподарських угідь з низьким вмістом розчиненого кисню і підвищеними концентраціями за фосфатною і азотною групами.

Ситуація ускладнюється процесами "цвітіння" і розвитком синьо-зелених водоростей, при відмиранні яких виникає кисневий дефіцит і виділяються токсини.

Значне підвищення температури навколишнього середовища призвело до підвищення температури води у водоймах і річках, у "застійних" місцях температура води піднімалася вище позначки 30 градусів, що на тлі низького вмісту кисню викликало інтенсивні процеси гниття. Вищезгадані фактори сприяли загибелі риби в притоці Десни.

На сьогоднішній день Держекоінспекція проводить посилений контроль за гідрохімічним станом водних об'єктів області.

Як повідомляв УНІАН, у Чернігівській області протягом 1-3 липня в р. Остер поблизу с. Гламазди Берлозовської сільської ради Козелецького району спостерігалися випадки загибелі риби.