За 2016 рік в Харківській області незаконно зрубали 532 кубометрів лісу на суму 4,7 мільйона гривень / Фото УНІАН

Відповідне рішення було прийнято під час засідання круглого столу на тему «Незаконна вирубка лісу і полезахисних лісосмуг», що прийшов у Харкові. 

Як підкреслив голова фракції «Відродження», заступник голови Харківської облради Володимир Скоробагач, на сьогодні в області більш як 20 тисяч гектарів безгоспних лісосмуг, частина яких майже знищена. Отже окрім попередження незаконної вирубки лісів, новостворена група буде також шукати механізми передачі безгоспних лісосмуг під керівництво комунальних лісгоспів.   

«Ми зібралися, щоб обговорити одну з головних проблем в нашому регіоні – незаконне вирубування лісу і полезахисних лісосмуг, яка загрожує нашій екології. Причини незаконного вирубування – безкарність, мізерні штрафи та безгоспність лісопосадок. Вирубки завдають величезної шкоди, але порушникам загрожує лише штраф від 850 до 1700 гривень, або позбавлення волі до трьох років. Для порівняння в Румунії таким лісорубам загрожує від 6 до 12 років в’язниці», - зазначив Володимир Скоробагач.

Відео дня

За 2016 рік в Харківській області незаконно зрубали 532 кубометрів лісу на суму 4,7 мільйона гривень. При цьому штраф, який сплатили порушники склав лише 167 тисяч гривень. За інформацією Національної поліції в Харківській області за фактами незаконної вирубки лісу за ст. 246 Кримінального Кодексу України до суду направлено 6 кримінальних справ.

Читайте такожНа Прикарпатті селяни виступають проти незаконної вирубки лісу (відео)

«Справа в тому, що навіть встановивши порушника, ми не можемо встановити того, кому заподіяно шкоду, бо лісосмуги нікому не належать. І цим користуються – вирубують дерева», - наголосив заступник начальника слідчого управління ГУ НП в Харківській області Андрій Шарнін.

За словами Володимира Скоробогача, який брав участь у кількох рейдах із протидії незаконній вирубці лісу в Харківській області, більшість з тих, хто проводить незаконну вирубку лісу, демонструють правоохоронцям дозволи на «санітарне очищення лісу». Втім, на місцях їх дійсність перевірити неможливо. 

Він також повідомив, що з 2017 року інформацію про санітарне очищення лісу будуть публікувати на сайті обласних управлінь. 

«Через неврегульоване законодавство вони вирізаються найчастіше «під нуль». На їх відновлення нам знадобиться не один десяток років. Саме тому депутати Харківської облради звернулися до парламенту та Кабміну, з проханням спростити передачу в постійне користування земель сільськогосподарського призначення під лісосмуги», - зауважив Скоробагач.

На початку грудня депутати Харківського обласної ради направили звернення до Верховної Ради України та Кабміну із проханням прийняти зміни до Кримінального та Адміністративного кодексу України, які посилять покарання за незаконну вирубку лісу.