ДСЧС

З початку року у зоні відчуження Чорнобильської атомної електростанції сталося 32 пожежі та зафіксовано 144 нелегальних проникнення. Про це заявив перший заступник міністра внутрішніх справ Сергій Яровий на міжвідомчій нараді керівництва Міністерства внутрішніх справ, Національної поліції, Державної служби з надзвичайних ситуацій, Національної гвардії та Державної прикордонної служби, яка відбулася у Чорнобилі, повідомили у Департаменті комунікації МВС.

Читайте такожАвіація ДСНС скинула близько 176 тонн води на пожежу в Чорнобильській зоніЯровий нагадав, що пріоритетними напрямками роботи у зоні відчуження є охорона публічної безпеки, запобігання незаконного вивозу лісу та металу, боротьба з браконьєрством, проведення превентивних заходів з недопущення та ліквідації пожеж в екосистемах зони відчуження.

«З початку року у зоні ЧАЕС вже сталося 32 пожежі. Нам необхідно працювати над їх попередженням. Я звертаюся не тільки до ДСНС, тут має бути взаємодія і з Національною поліцією, і з прикордонним відомством, і з керівниками лісних господарств. Керівники господарств мають розуміти всю відповідальність, яка на них покладена. Лише за умов повної міжвідомчої взаємодії ми забезпечимо безпеку в зоні відчуження», – наголосив Яровий.

Відео дня

В свою чергу голова ДСНС Микола Чечоткін підкреслив, що зараз рятувальники застосовують практику гасіння пожеж в цілодобовому режимі. «Зараз ми всі зусилля зосереджуємо на оперативності та мобільності реагування на пожежі. Але треба проводити роз’яснювальні роботи з тими, хто перетинає зону відчуження», - додав він.

Так, проблемним напрямком визначено «сталкерство» – нелегальне проникнення в зону відчуження. «Станом на сьогодні від початку року Нацполіція вже зафіксувала 144 нелегальних проникнення. «Сталкери» наражають на небезпеку не лише себе, а й інших людей. Оскільки в зоні відчуження є окремі райони, де зона радіаційного забруднення достатньо висока. Ми повинні забезпечити превентивні заходи, аби унеможливити їх проникнення і захистити людей», - зазначив Яровий.

Для вирішення таких проблем глава Нацполіції Сергій Князєв запропонував запровадити у зоні відчуження програму за типом «Безпечне місто», яка дозволяє використовувати високотехнологічні автоматизовані системи в сфері забезпечення публічного порядку. «Комплекс відеоспостереження та оповіщення, інтегрований у автоматизовані системи Нацполіції, допоможе вирішити ряд питань, пов’язаних з виникненням пожеж, незаконним проникненням у зону відчуження і розкраданням майна», - додав він.

Князєв також зобов’язав керівника ГУНП Київської області підготувати звіт про необхідне матеріально-технічне забезпечення підрозділам, які несуть службу з охорони публічної безпеки в зоні ЧАЕС.

Наприкінці наради Яровий наголосив, що водночас головним пріоритетом МВС залишається забезпечення заходів безпеки та охорони здоров’я працівників органів, які залучені до служби у зоні відчуження.