У Червоній книзі велетенська саламандра значиться як вид, що знаходиться на межі зникнення / wildfrontier.ru

Найбільше в світі земноводне - китайська ісполинська саламандра - знаходиться на межі зникнення.

Читайте такожБіологи знайшли саламандру, яка вважалася вимерлою 42 роки

Польові дослідження, що проводилися в Китаї протягом чотирьох років, підтвердили, що ісполинська саламандра практично зникла зі свого природного середовища проживання - чистих і холодних гірських водойм на сході країни, передає Бі-бі-сі.

Відео дня

У той же час мільйони цих тварин щороку розводять на комерційних фермах для продажу в дорогі ресторани.

Ісполинських саламандр іноді називають "живими копалинами", оскільки цей вид не зазнав практично жодних змін за останні 170 млн років, і зберегти його - одне з пріоритетних завдань захисників дикої природи.

"Винищення цих тварин людьми в гігантських масштабах мало катастрофічний вплив на їхню популяцію в живій природі за дуже короткий проміжок часу", - підкреслює дослідник саламандр, доктор Семюел Терві з Інституту зоології в Лондоні.

"Якщо найближчим часом не будуть вжиті скоординовані заходи щодо захисту цих тварин, майбутнє виду під загрозою", - каже він.

Ісполинська саламандра, яка живе в прісноводних річках і струмках, колись була поширена на територію всього Китаю. Історично її вживання в їжу було заборонено, проте - в тому числі саме тому - тепер саламандра вважається делікатесом, незважаючи на свій статус зникаючого виду.

Ловити ісполинських саламандр в дикій природі незаконно, зате процвітають комерційні розплідники. Найбільші особини в довжину досягають 180 см, а їхня ціна може перевищувати 10 тис. юанів (більше $1500).

Польові дослідження життя земноводних проводилися в 97 різних місцях 16 провінцій Китаю (всього їх в країні 23). Вважають, це найбільше на сьогоднішній день дослідження, присвячене дикій природі Китаю.

Ісполинських саламандр виявили лише у чотирьох місцях, але результати генетичних досліджень змушують вчених припустити, що ці тварини не є корінними мешканцями цієї місцевості - скоріше всього, їх випустили з комерційних розплідників.

Щоб підтримати вид, китайське міністерство сільського господарства закликає фермерів випускати штучно вирощених тварин в дику природу, проте цей захід не надто допомагає популяції саламандр - а можливо, навіть шкодить.

Тільки недавно вчені з'ясували, що ісполинські саламандри - це не один вид тварин, а цілих п'ять - а можливо, навіть вісім. І якщо випускати тварин в дику природу без урахування видових і генетичних особливостей, це може поставити їхнє виживання під ще більшу загрозу.

Ці тварини були поширені ще за часів динозаврів, говорить доктор Фан Ян з Куньминського інституту зоології, підкреслюючи, як важливо саламандрам жити у властивій саме конкретному виду середовищі.

У Червоній книзі ісполинська саламандра значиться як вид, що знаходиться на межі зникнення.