Один з зубрів, знайдених на Волині / Фото facebook.com/wwfukraine

Про це повідомляється на сайті Всесвітнього фонду природи в Україні (WWF).

Читайте такожНа Івано-Франківщині екологи працюють над відновленням популяції оленів (фото)

"Ми провели декілька загінних обліків і, на великий та приємний подив співробітників нацпарку, знайшли не одне, а цілих два стада зубрів – одне, в 9 голів включно із телям, на території Звірівського мисливського господарства, а інше стадо, яке власне і стало несподіванкою – в 7 голів, теж разом із телям, на території угідь товариства "Майдан Мисливський". Головне, що обидва стада були зафільмовані на відео, які є неспростовними доказами і завдяки яким Ви можете спробувати відчуття почуття, які нас охоплювали", - поділилися результатами обліку у прес-службі.

Екологи нагадали, що в першій половині ХХ століття лісові зубри майже повністю були винищені людиною і збереглися лише в зоопарках, звідки знову були поширені лісами Східної Європи.

"Окрім побачених двох стад, за слідами на снігу на території угідь "Майдану Мисливського" обліковано ще два великих одиноких самці. Ще два самці зубра живуть в лісі на території великого вольєру. Таким чином, сумарна чисельність облікованих зубрів виглядає дещо оптимістичніше, ніж передбачав національний парк – сумарно цілих 20 диких лісових биків досі ходять лісами Пущі, і, що особливо радує, серед них є і молоді телята", - йдеться у повідомленні.

Читайте такожБраконьєри для "викурювання звірів" влаштували пожежу в національному парку "Тузлівські лимани" (фото)

Таким чином, переконані екологи, після встановлення з допомогою волонтерів точної чисельності, мисливським господарствам вже важче буде по-тихому відстріляти зубрів, стверджуючи, що їх насправді менше, ніж насправді.

Окрім зубрів, волонтери помітили на території парку зграї кабанів, оленів та козуль.

Як нагадують екологи, Ківерцівський національний парк "Цуманська Пуща" був створений указом президента України у 2010 році, але його адміністрація почала існувати лише наприкінці 2015 року. При цьому під час створення парку лісовий масив, де власне мешкають зубри і який мав стати невід’ємною складовою парку – заказник "Зубр" - було виключено із його меж. Таким чином, хоч зубр і є емблемою парку, але в зимовий період звірі тримаються за його межами – на території двох мисливських господарств, де перебувають під постійною загрозою від проведення масштабних облавних полювань на кабанів чи оленів, під час яких умисно чи неумисно жертвами можуть стати самі зубри.