Ілюстрація REUTERS

Планета продовжить нагріватися. Найближчими роками температура підскочить до понад +1,5 градуси за Цельсієм.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на Всесвітню метеорологічну організацію (ВМО) при ООН.

ВМО заявила, що існує 20% вірогідності того, що середньорічна температура, що стрибає з року в рік, може сягнути позначки +1,5 у будь-якому році між 2020 і 2024. Між тим, температура кожного літа складатиме не менше +1 вище, ніж зазвичай.

Відео дня

Читайте такожТропічні ночі, хурма в садах та три врожаї: чого чекати від зміни клімату Україні

Південна Африка та Австралія, де лісові пожежі торік знищили мільйони гектарів землі, будуть ще сухішими, ніж раніше, до 2024 року. При цьому Європа більш страждатиме від штормів, а Північна Атлантика – від вітру.

Водночас експерти зауважують, що це дані короткострокових прогнозів. Адже температура постійно змінюється і проходить «хвилями». Таким чином, одне літо може бути сухим і спекотним, інше – дощовим і з повенями. Втім, останні дані свідчать й про те, що ми рухаємося у бік саме цього описаного прогнозу.

Як повідомляв УНІАН, від повеней та пожеж останнього місяця страждає й Україна.

Так, 6 липня поблизу с. Осколонівка Новоайдарського району на території Боровського та Охтирського лісництв виникла лісова пожежа на площі близько 50 га, з них верхова – на площі 20 га.

У зв’язку з поривчастим вітром (до 25 м/с) та високою температурою повітря (38 градусів) пожежа поширилася на с. Смолянинове. Вогнем було знищено та пошкоджено десятки житлових будинків, із с. Смолянинове та дачного кооперативу евакуйовано 30 осіб (з них 13 дітей) та 30 осіб відселено. П'ятеро осіб загинули, 34 особи госпіталізовані.