Шахов закликав уряд повернутись до держрегулювання цін / facebook.com, sergey shakhov

Попри заяви Уряду про низьку інфляцію, новорічний кошик продуктів подорожчав за рік на 20%, порахували в "Нашому краї". Уряду слід терміново повернути державний контроль за цінами на харчі, заявив народний депутат від партії Сергій Шахов.

Подорожчання традиційного новорічного столу він назвав справжнім показником інфляції.

“Ми порахували, що за рік вартість традиційного новорічного кошика на одну невелику родину зросла з 1200 до 1433 гривень. Шампанське, горілка, твердий сир, мариновані огірки, червона ікра, ковбаса варена, курка, картопля, масло вершкове, батон, мандарини, майонез, яйця, торт "Київський" – усе це загалом подорожчало на 19,4%. Ось це і є справжній показник інфляції, а не ті 7,5 відсотка, про які рапортує уряд”, – пояснив Сергій Шахов.

Відео дня

Народний депутат наголосив, що українці поставлені в умови, коли доведеться урізати святкове меню.

“Прожитковий мінімум цього року підняли на 77 гривень, а ціни на продукти зросли аж на 20 відсотків! Тепер людині, щоб вкластися в торішній святковий бюджет, треба відмовитись або від солодкого, або від алкоголю. Новий рік "без шампанського" – це і є "справжні" урядові реформи”, – підкреслив Сергій Шахов.

Народний депутат від "Нашого краю" закликав владу негайно відреагувати на безконтрольне зростання цін.

"Зростання цін – це те, що реально хвилює й обурює людей. Те, з чим люди стикають щодня, щогодини. Поки влада ховає голову в пісок, українці думають, як прогодувати себе та свої сім'ї. Уряду слід відкинути свою страусову політику – негайно повернути державний контроль за цінами на соціально важливі продукти та вжити невідкладних заходів для подолання реальної інфляції", – підсумував Сергій Шахов.

Нагадаємо, згідно з даними Державної служби статистики, за 11 місяців цього року індекс споживчих цін на продукти харчування зріс на 7,5%. У липні цього року прожитковий мінімум в Україні підвищили з 1700 до 1777 гривень, а з 1 грудня – до 1853 гривень. Загалом, за рік прожитковий мінімум зріс на 9%. Водночас українці витрачають на їжу близько 50% всіх своїх доходів, що характеризує Україну як бідну країну. Жителі країн Євросоюзу витрачають на харчі 8–25%, Китаю – 22,5%, США – 6,3%.