Програми здешевлення кредитів будуть передбачені в бюджеті-2020 / фото УНІАН

Уряд України готує інструмент здешевлення кредитів для фермерів у формі компенсації кредитної ставки.

Читайте такожДля популяризації українського села знімуть серіал "Фермери"

Про це заявила міністр фінансів України Оксана Маркарова в ефірі одного з телеканалів.

Відео дня

"Ми готуємо інструмент, який допоможе фермерам отримати довгострокове і дешеве кредитування. Це буде фонд, в якому будуть частково державні кошти й частково – кошти міжнародних партнерів, який працюватиме з усіма банками України для того, щоб компенсувати кредитну ставку", - сказала Маркарова.

За її словами, ці програми будуть передбачені в бюджеті України на 2020 рік.

Як повідомляв УНІАН, раніше прем'єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що до початку земельної реформи влітку наступного року уряд з Національним банком має зробити кредитування в гривні значно дешевшим, ніж воно є зараз.

Верховна Рада у прийнятому державному бюджеті на 2019 рік скоротила фінансування державної підтримки аграрного сектора на 1 мільярд гривень у порівнянні з минулим роком - до 5,7 мільярда гривень.

У лютому 2018 року Кабмін виділив на програму підтримки аграрного сектора 6,3 мільярда гривень, з яких 4 мільярди гривень були передбачені на підтримку тваринництва. У листопаді Кабмін збільшив дотації найбільшим агрохолдингам у 2018 році на 500 мільйонів гривень - до 1,7 мільярда гривень.

Протягом 2018 року українські аграрії й експерти неодноразово просили уряд перерозподілити кошти державних дотацій, зокрема, спрямувати кошти на здешевлення кредитів для фермерів, а також спростити механізм отримання дотацій для малих та середніх господарств.