Ілюстрація REUTERS

Європейський Союз завершив проект, націлений на гармонізацію українського харчового законодавство з європейським, виділивши на його реалізацію 6 мільйонів євро.

Читайте такожВ Україні набули чинності нові вимоги до якості молока

Про це на прес-конференції повідомив керівник проекту "Удосконалення системи контролю безпеки харчових продуктів в Україні" Тоні Віл.

Відео дня

"Наш проект допомагав Україні реформувати систему безпеки харчових продуктів за європейським принципом "від поля - до столу". Завдяки новому підходу український споживач отримає можливість вживати безпечні продукти, український виробник – можливість виходу на європейський та світовий ринки, а держава Україна – виконати свої зобов'язання в рамках Угоди про асоціацію між Україною і ЄС", - сказав він.

Зокрема, за час реалізації проекту (2014-2019 роки) розроблено 11 законопроектів (5 вже прийнято) і 92 підзаконних акти (38 прийнято), націлені на адаптацію в Україні харчового законодавства європейського зразка.

Серед вже чинних законів - "Про інформацію для споживачів стосовно харчових продуктів", "Про безпеку і гігієну кормів", "Про державний контроль за додержанням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин" та інші.

Іншими цілями проекту були модернізація (діджіталізація) відомств, а також комплексне навчання персоналу.

Як зазначив Віл, на реалізацію проекту ЄС виділив 6 мільйонів євро. Основним бенефіціаром була Державна служба України з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів. Зокрема, Держпродспоживслужба отримала лабораторний і IT інвентар, а також програмне забезпечення на суму 2,5 мільйона євро.

Інші бенефіціари - Міністерство аграрної політики та продовольства України, Міністерство охорони здоров'я, Департамент організації митного контролю Державної фіскальної служби.

Як повідомляв УНІАН, закінчення проекту "Удосконалення системи контролю безпеки харчових продуктів в Україні" раніше було заплановано на грудень 2016 року, але він був продовжений у зв'язку з тим, що Європейський Союз виділив додаткові кошти.