Акціонер "Ефкона" Василь Коваль / delo.ua

Своєю тютюновою поправкою Холодов підставляє президента.

Про це в інтерв'ю «Дело» заявив бізнес-партнер Холодова, акціонер "Ефкона" — Василь Коваль.

«Адже Зеленський не просто говорить, що йому треба якийсь приватний бізнес підтримувати. А створити рівні умови для всіх. Щоб і виробники працювали, роздріб, й оптовики. А Холодов і такі, як він, тягнуть ковдру на себе. Він - монополіст у роздробі, і, звичайно, встановив собі найбільшу маржу», - вважає Коваль.

Відео дня

За його словами, головний інтерес Холодова – власний прибуток, і його не цікавить, скільки втратить бюджет.

«Зате цілком зрозуміло, яку вигоду отримає компанія "Київ Маркет Солюшн", що належить Холодову та володіє 600 торговими кіосками — Т-кіоск. Ви собі уявляєте, який вплив та який прибуток, коли одним махом зміняєш маржу на 15%?! І, головне, закріплюєш це законодавчо. Адже раніше правила встановлення кіосків змінювалися мало не кожен рік», - вважає Коваль.

Читайте такожМінфін пропонує президенту України заветувати "маржу Холодова"

За його словами, Андрій Холодов понад 20 років займається оптовою та роздрібною торгівлею сигаретами й деякий час вони були партнерами у цьому бізнесі.

Коваль вважає, що заяви Холодова про те, що він продав Київ Маркет Солюшн – неправда. «НАБУ порушила провадження проти нього, й очевидний конфлікт інтересів. А в Холодова немає іншого виходу, як брехати та брехати. Але рано чи пізно брехню буде розкрито», - упевнений Коваль.

Нагадаємо, «маржа Холодова» з'явилася в законопроекті №1049 лише за день до його ухвалення. 3 жовтня 2019 народні депутати - члени Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики - внесли зміни,  які абсолютно не стосуються теми законопроекту, але вводять фіксовану маржу торгової націнки для оптових (7%) і роздрібних (13%) компаній, що здійснюють продаж сигарет.

Як пізніше з'ясували журналісти, поправку було прийнято в інтересах заступника голови цього парламентського комітету Андрія Холодова, який, згідно з розслідуванням "Схем", контролює велику мережу роздрібного продажу сигарет.

У грудні 2019 року НАБУ відкрило провадження проти Андрія Холодова за підозрою у перевищенні владних повноважень.

Президент України Володимир Зеленський ветував законопроект №1049. У своїх пропозиціях до закону президент України звертає увагу, що «поправка Холодова» не узгоджується з Господарським кодексом України, законом «Про ціни й ціноутворення». Більше того, ця поправка, по суті, є втручанням народних депутатів у повноваження уряду, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, які мають певні повноваження у сфері державного регулювання цін

Ухвалення парламентом «маржі Холодова» вже призвело до кризи на тютюновому ринку. Чотири тютюнові компанії, які входять до десятки найбільших платників податків України, були змушені різко скоротити виробництво та відкликати вже замовлені акцизні марки на сотні мільйонів гривень, а компанія British American Tobacco навіть зупинила свою фабрику в Прилуках. Тільки за жовтень-листопад 2019 року держбюджет України втратив за цей закон понад 2,5 млрд грн.