За його словами, у провадженні ринку землі немає нічого поганого / фото УНІАН

Представники уряду не пояснюють ані фермерам, ані пересічним громадянам, що їм дасть відкриття ринку землі, тому українці побоюються наслідків земельної реформи.

Про це в ефірі програми «Післямова» заявив колишній віце-прем’єр - міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко.

«Чого ми хочемо досягти при впровадженні ринку землі? На це питання на дає відповідь ані уряд, ані парламент. Люди до кінця не розуміють, бо не відбулося широкої комунікаційної кампанії – що саме це дасть українській родині або власнику земельного пая, або потенційному покупцю, і, головне – державі. Нам треба дочекатися другого читання, до якого 4 тисячі поправок», - зазначив екс-урядовець.

Відео дня

Геннадій Зубко зазначив, що протест більшості людей проти відкриття ринку землі пов’язаний саме з поганою обізнаністю.

«Аграрії виходять на мітинги, тому що не розуміють, що вони отримують в результаті відкриття ринку землі. Вони сплачують за оренду – 150-170 доларів за гектар, в них великі кредити на придбання аграрної техніки, добрив, насіння, захисту. А тепер їх ще й зобов’яжуть купити ділянки, а не брати в оренду. Тому вони слушно питають: а де ми візьмемо кошти, як ми зможемо її повернути, за який відсоток?», - наголосив екс-чиновник.

Читайте також"Земельний марафон" триває: Рада сьогодні розглянула вже близько 200 поправок до законопроекту

За його словами, у провадженні ринку землі немає нічого поганого, адже люди повинні мати можливість розпоряджатися своєю власністю, бо зараз вони такого права позбавлені.

«З іншого боку, є держава, на території якої знаходяться найкращі якісні землі у світі, і ми маємо знати, що саме для країни, для її економіки, дасть впровадження ринку землі. Зважаючи на ці макроекономічні показники та показники для окремої української родини – поки що відповіді з уряду ніхто не дав», - заявив Зубко.

На його думку, слід добре підготуватися до відкриття ринку землі, дати людям гарантії, що вони будуть захищені.

«Прості люди, які мають паї, повинні знати, що коли вони будуть продавати землю, ціна буде справедливою. Коли вирішать залишити в оренді, то щоб були впевнені, що з них не вимагатимуть продати цю землю. І коли буде відбуватися перехід права власності з одного бенефіціара до іншого, не буде жодних рейдерських нападів або реєстраційних підлогів, коли незрозуміло, хто кому продавав і хто власник», - резюмував Геннадій Зубко.

Як повідомлялося, президент Володимир Зеленський переконаний, що поданий до парламенту законопроект щодо відкриття ринку землі є найбільш лояльним у світі. У свою чергу, глава Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що авторитет президента Зеленського дозволить згуртувати депутатів фракції «Слуга народу» навколо голосування за відкриття ринку землі.