/ despravda.com

Україна не зможе запустити повноцінний ринок землі з 2016 року на існуючій нормативній базі, тому Міністерство економічного розвитку і торгівлі України спільно з Міністерством аграрної політики та продовольства й Державною службою геокадастру повинні сформувати пакет законопроектів, що сприяють запуску земельного ринку. 

Таке доручення дав прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк у ході виїзного засідання уряду в Полтаві.

«В існуючій законодавчій базі у нас з 2016 року запрацює не ринок землі, а базар землі, – сказав Яценюк. – Нам треба виробляти економічну і політичну позицію з цього питання. Я перший, хто зацікавлений в інвестиціях в агросектор, але допустити розбазарювання і розпродаж землі, щоб з'явилися лендлорди, ми не маємо права». 

Відео дня

Читайте такожЯценюк зацікавився, під чиїм управлінням перебувають мільйони гектарів державних земель

Яценюк підкреслив, що разом із розробкою законопроектів необхідно провести інвентаризацію землі, а також переговори з інвесторами та громадськістю, щоб з'ясувати найбільш гострі й болючі питання земельних відносин.

«Пакет законів і формування реальної бази для повноцінного ринку земельних відносин – і тільки після цього ми запроваджуємо ринок. Іншого виходу немає», – сказав Яценюк. 

При цьому він підтримав проведення експерименту з аукціонного продажу земель державної форми власності. «Нам треба до зняття мораторію (на продаж землі – УНІАН) вирішити кілька питань. Перше – інвентаризація землі, – сказав Яценюк. – Друге завдання – обмеження права власності на землю в одних руках, прямо чи опосередковано. Не може бути нових земельних олігархів. Третє завдання – право власності на землю на даному етапі, і це моя політична позиція, має бути закріплено за громадянами України. Четверте питання – функціонування викупу землі. Повинна бути вартість землі, і держава через держустанову має бути готова викупити землю і продавати її іншому власнику. Тобто повинен бути державний агент на ринку землі. І п'яте – до зняття мораторію потрібно провести вибірковий експеримент з продажу держземель на аукціоні. Побачимо і механізм, і вартість, і кон'юнктуру».

Яценюк підкреслив, що земля – це невідновний ресурс, який можна «тільки втратити». «Саме тому я звертаю увагу, що ключовий національний актив України – це земля», – резюмував глава уряду. 

Як повідомляв УНІАН, у грудні 2012 року набув чинності закон «Про внесення змін до Земельного кодексу України», який продовжує мораторій на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення до 1 січня 2016 року.

Міністерство аграрної політики і продовольства упродовж кількох років пропонувало різні форми обороту земель, засновані переважно на орендних відносинах.

Наприкінці березня поточного року президент України Петро Порошенко закликав політичні сили і громадськість обговорити питання формування ринку землі в Україні. Скасування мораторію на продаж земель сільгосппризначення є однією з вимог ключового кредитора України – Міжнародного валютного фонду та прописано в коаліційній угоді.

Експерти розділилися в думці з приводу скасування мораторію. Одні вважають, що продовження мораторію створює тіньовий ринок землі, інші вказують на те, що скасування мораторію призведе до обезземелення селян і скупки землі зарубіжними компаніями.