REUTERS

Держдума РФ у п'ятницю на пленарному засіданні прийняла у другому і третьому остаточному читанні закон про поетапну заборону виробництва та обігу алкоголю в пластикових пляшках ємністю понад півтора літра, повідомляє РИА Новости.

Читайте такожУ Росії через зростання алкоголізму хочуть заборонити одеколон у великих флаконах

Держдума влітку 2014 року прийняла в першому читанні поправки про поетапну відмову від роздрібного продажу алкогольної продукції, насамперед — пива, у великих пластикових пляшках.

Відео дня

Згідно з початковою редакцією закону, з 1 січня 2015 року повинні були заборонити продаж в пластику алкоголю з вмістом етилового спирту понад 6% в тарі об'ємом 1,5 літра, з 1 липня 2015 року — з вмістом спирту більше 5% і об'ємом більше 1 літра, з початку 2016 року — з вмістом спирту більше 4% і ємністю більше 0,5 літра.

Тепер заборона поширюється не тільки на пиво, а на виробництво і обіг всієї алкогольної продукції в пластику. Зокрема, з 1 січня 2017 року не допускається виробництво та обіг (за виключення роздрібного продажу) алкоголю в пластику об'ємом 1,5 літра. З 1 липня 2017 року слідом забороняється і роздрібний продаж такої продукції. Надається можливість господарюючим суб'єктам реалізувати вироблену продукцію протягом шести місяців.

Читайте такожУ Росії стрімко зростає рівень алкоголізму

Крім того, законом передбачено запровадження штрафів за роздрібний продаж, виробництво і обіг алкоголю в пластику об'ємом 1,5 літра. Зокрема, такі дії будуть загрожувати штрафом для посадових осіб в розмірі від 100 тисяч до 200 тисяч рублів з конфіскацією продукції або без; для юридичних осіб — від 300 тисяч до 500 тисяч рублів з конфіскацією.

Крім цього, депутати прийняли поправку до проекту постанови Думи і рекомендували уряду РФ для зниження масштабу зловживання алкогольною продукцією та профілактики алкоголізму продовжити в 2017 році роботу щодо подальшого переходу на виробництво алкоголю в пластикових пляшках об'ємом менше 1,5 літра.