Підприємства асоціації «Укркондпром», до якої входять майже всі найбільші виробники солодких виробів, у 2011 році вперше за декілька останніх років знизила виробництво кондитерських виробів на 2,2% - до 1,064 млн. тонн.
Про це УНІАН повідомили у прес-службі корпорації «Бісквіт-Шоколад».
Серед основних причин зниження виробництва в кондитерській промисловості вона назвала, в першу чергу, подорожчання виробів через зростання цін на сировину, енергоресурси, транспортні витрати і збільшення оплати праці. «Зростання собівартості кондитерської продукції відбувається на тлі зниження реальних доходів громадян, оскільки вони також вимушені більше платити за квартиру, комунальні послуги тощо. Таким чином, купівельна спроможність падає, а люди починають більше економити», - відзначила вона.
За її словами, тенденція зниження виробництва характерна для багатьох компаній галузі. «Якщо хтось «падає» менше, то виключно за рахунок експортних постачань, проте і можливості експорту весь час звужуються. По-перше, країни Митного союзу ввели захисні мита або ускладнили умови роботи для наших виробників, по-друге, виробники не дістали можливості компенсувати ці втрати, оскільки не було підписано угоду про зону вільної торгівлі з Євросоюзом, по-третє, майже у всьому світі відчувається дихання другої хвилі кризи і споживання знижується», - сказала вона.
Негативно, за її словами, на виробниках позначається і проблема повернення ПДВ з боку держави, оскільки галузь втрачає можливості для розвитку і знижує свою конкурентоспроможність.
Крім того, підкреслила А.Коваленко, результати року можуть свідчити про ще одну нову тенденцію. «Вважаю, що, можливо, досягнуте насичення ринку кондитерських виробів в Україні, і якщо це так, то нам всім доведеться вчитися працювати в жорсткіших конкурентних умовах», - підсумувала керівник компанії.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:Введене Казахстаном мито на цукристі кондвироби перевищує «розумні межі» – виробник