Яблука нового врожаю значно здорожчали, порівняно з минулим роком / фото REUTERS

В Україні цього тижня розпочалось збирання яблук нового врожаю. Наразі їхні закупівельні ціни формуються в межах 23-26 грн/кг, що в середньому в 2,3 рази дорожче, ніж на початку сезону торік.

Про це повідомили аналітики проекту EastFruit. Ключові гравці ринку зазначають, що початок сезону поставок місцевого яблука відразу ж негативно вплинув на продажі імпортного яблука, проте українські трейдери не поспішають знижувати ціни на імпортні фрукти. Своє рішення вони аргументують тим, що основну пропозицію на українському ринку яблук наразі, як і раніше, становить імпортна продукція.

При цьому попит на яблука утримується на невисокому рівні, оскільки покупці найчастіше віддають перевагу сезонним фруктам та ягодам.

Відео дня

За словами садівників, ціна знижуватиметься при збільшенні пропозиції місцевого яблука. При цьому спад вартості буде притаманний не лише для місцевої продукції, а може торкнутись й імпортних яблук.

Продаж яблук в Україні

У вересні 2022 року на українському ринку почав зростати попит на яблука.

Станом на початок грудня 2022 року почали стрімко знижуватися відпускні ціни на яблука і українські садівники були готові відвантажувати їх по 6-12 грн/кг.

На початку 2023 року в Україні почали змінюватися ціни на яблука. Вони коштували від 9 до 15 грн/кг в залежності від калібру та сорту.

На початку літа відпускні ціни на яблука стали рекордними за всю історію Незалежності України. За рік яблуко в Україні подорожчало в середньому в 3,6 раза. 

Вас також можуть зацікавити новини: