Влада України хоче залучити порт Миколаєва до угоди з експорту зерна / фото УНІАН

Порт Миколаєва - важливий транспортний хаб. До повномасштабного вторгнення він забезпечував експорт близько 25% аграрної продукції.

Про це розповів заступник Міністра інфраструктури Юрій Васьков у коментарі Радіо Свобода.

За його словами, порт Миколаєва мають намір приєднати до ініціативи з експорту зерна.

Відео дня

"Це дуже важливий транспортний агрохаб, без роботи якого теж буде досить складно забезпечити ритмічне відвантаження агропродукції. Тому, реагуючи на цей попит аграрію, ми розглядаємо можливість ініціювати перед ООН і Туреччиною додавання Миколаєва до цієї ініціативи", - зазначив Васьков.

Він вказав, що це може статися не менше ніж через місяць після того, як вже буде системно працювати коридор з портів Одеського регіону, але це безпосередньо залежить від військової обстановки.

Крім того, він нагадав, що з 24 лютого 80% експортних та імпортних потужностей не працюють через війну.

Зерновий коридор в Чорному морі-що відомо

22 липня в Стамбулі було підписано угоду про розблокування українських портів "Одеса", "Чорноморськ" і "Південий" для вивезення на експорт зерна та іншої сільськогосподарської продукції. Міністр інфраструктури України Олександр Кубраков і міністр оборони Росії Сергій Шойгу підписали окремі однакові угоди з ООН і Туреччиною.

29 липня Кубраков повідомив, що 10 суден з українським зерном в портах "Одеса" і "Чорноморськ" вже готові до відправки.

Вранці 1 серпня з Одеського морського порту вийшло перше з початку повномасштабного російського вторгнення в Україну судно з українським продовольством. Суховантаж Razoni під прапором Сьєрра-Леоне прямує в порт Тріполі в Лівані з 26 тисяч тонн кукурудзи.

2 серпня перше судно з українською кукурудзою досягло узбережжя Туреччини і прощло перевірку. Після огляду судно покине Босфор і попрямує в Ліванський порт Тріполі.

Вас також можуть зацікавити новини: