/ колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Перед новорічними святами українцям можуть пропонувати ікру за дуже вигідними цінами, яка насправді не справжня.

Про це Українському Радіо розповів генеральний директор Асоціації українських імпортерів риби та морепродуктів Дмитро Загуменний.

"Є недобросовісні продавці, які намагаються ошукати споживача і пропонують йому імітацію ікри або фальсифікат під виглядом справжньої ікри. Є різні методики її виготовлення, вони навіть час від часу начебто намагаються їх удосконалювати, але це не ікра за своїми характеристиками", – попередив Загуменний.

Відео дня

Головна порада, яку дає фахівець, обираючи червону ікру до свят, не гнатися за дуже низькою ціною.

"На жаль, цей продукт завжди був відносно дорогим. І він не стає дешевшим. Тобто треба розуміти, що дійсно справжній продукт буде коштувати відчутно, але це буде справжня корисна ікра", – пояснює Загуменний.

Щодо місць продажу, Загуменний радить купувати ікру або в спеціалізованих рибних магазинах, або в торговельних мережах.

"Якщо ми говоримо про справжню ікру, яка надзвичайно корисна для всіх, то абсолютно вся ікра в Україну приїжджає в замороженому вигляді. Десь у точках продажу її можна побачити у замороженому вигляді, десь можна знайти розморожену або дефростовану, яка одразу готова для споживання", – розповідає фахівець.

До України ікра потрапляє передусім з США, з Аляски, або ж з Канади. Європейські постачальники також присутні – з Данії, Фінляндії та Норвегії везуть ікру форелі. Але серед морепродуктів найбільшой популярністю в Україні користується не ікра, а оселедець.

"Традиційно найбільше українці споживають оселедця – це для нас позиція №1, яка з року в рік посідає перше місце серед споживання і, відповідно, імпорту. Ми його імпортуємо переважно з Норвегії, Ісландії, Фарерських островів. Це одна зона вилову – Північне море. Там його добувають і далі експортують до України", – каже Загуменний.

Під час повномасштабної війни вподобання українців щодо морепродуктів залишилися відносно сталими, тож в переважній більшості до країни імпортують ті самі товари, що й рік, три і п'ять років тому, резюмує фахівець.

Вартість столу на Різдво 2025 та Новий рік 2026

За підрахунками Інституту аграрної економіки, стограмова баночка червоної ікри на Новий рік обійдеться українцям в 469 гривень. Загалом же вартість продуктів до столу складе 4793 гривні, або, в більш економному варіанті – без ікри та червоної риби – 3980 гривень.

Вартість різдвяного столу буде втричі меншою за новорічний через те, що основні 12 страв на Святвечір мають бути пісними. Тож продукти до різдвяної вечері обійдуться в 1374 гривні.

Вас також можуть зацікавити новини: