На компенсацію виділено майже 125 мільйонів гривень / Ілюстрація REUTERS

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства затвердило розподіл 124,9 млн грн для компенсації сільгосптоваровиробникам фактично сплачених відсотків за користування кредитами за січень-червень 2020 року.

Як повідомила прес-служба міністерства, станом на 5 серпня кошти спрямовані в уповноважені банки, які направлять їх агровиробникам.

Читайте також"Аграрний фонд" знизив процентну ставку для аграріїв

Відео дня

Хто отримає кошти

"Кошти отримають 696 позичальників, які подали заявки до уповноважених банків, в тому числі здійснюють діяльність: в галузі тваринництва - 48 підприємств, по іншім видам - ​​650 підприємств (два підприємства здійснюють діяльність як у тваринництві, так і за іншими видами)", - йдеться в повідомленні.

Загальний обсяг кредитів

Загальний обсяг кредитів, залучених підприємствами, становить 5 млрд грн, з них пільгових (що підлягають компенсації) - 3,4 млрд грн.

Середні процентні ставки банків, в яких суб'єкти господарювання АПК залучили кредити, склали 14-16% річних.

Підтримка агросектора

У бюджеті України на 2020 рік на програми державної підтримки аграріїв закладено 4 млрд грн. З цієї суми 1,2 мільярда гривень передбачено на програму компенсації кредитів, 1 мільярд гривень - на часткову компенсацію вартості сільгосптехніки та устаткування, 1 мільярд гривень - на підтримку тваринництва, а також по 400 мільйонів гривень - на садівництво і фермерство.

Хронологія здешевлення кредитів

У листопаді 2019 року міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Мілованов заявив про те, що українці зможуть брати гривневі кредити під придбання землі за ставкою 3-5% після прийняття закону про ринок землі.

30 січня 2020 року заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Висоцький заявив, що державна програма по здешевленню кредитів для аграріїв у 2020 році бюджетом в 1,2 мільярда гривень буде працювати за трьома напрямками, одним з яких буде компенсація відсотків за кредитами на покупку сільгоспземель.

У лютому 2020 року Кабінет міністрів прийняв рішення про створення Фонду часткового гарантування кредитів в сільському господарстві, який мав спростити отримання кредитів для малих фермерів, які не мають кредитної історії.