УНІАН

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль міг виступити проти детінізації агросектору з власних корупційних інтересів. Про це йдеться в матеріалі 24 каналу «Прем'єр-міністри на тіньовій стороні: чому Шмигаль і Гройсман проти 3131».

Нагадаємо, законопроект №3131 про детінізацію в АПК пропонує ввести поставлене податкове зобов'язання. Це не новий податок, а лише механізм для того, щоб примусити «тіньовиків» платити вже існуючі податки. Документ підтримав профільний комітет ВРУ і аграрні асоціації. Зі свого боку 8 липня на засіданні Кабміну Денис Шмигаль назвав законопроект «передчасним» і заявив, що має намір закликати Раду не голосувати за нього.

Сам документ прем'єр-міністр назвав спочатку законом «про збільшення податків на гектар землі», а потім — «законом про оренду». «Шмигаль поспішив зробити заяву, не розібравшись в питанні. Адже ані про збільшення податків, ані про збільшення оренди в самому законопроекті немає ані слова...В маніпуляції подався і один з попередників Шмигаля — Володимир Гройсман. Законопроект він теж, судячи з усього, не відкривав. Замість цього згадав затерті до дірок страшилки (про скуповування земель іноземцями — ред.)», — йдеться в матеріалі.

Відео дня

Як зазначає видання, на посаді прем'єр-міністра Гройсман не був зацікавлений в детінізації та боротьбі з корупцією в сфері АПК та земельних відносин. Його люди очолювали ключові відомства — Міністерство АПК і Держгеокадастр, який вважався однією з головних корупційних годівниць всього Кабміну. Шмигаль міг перейняти підхід свого попередника. «Шмигаль, який зберігав мовчання з багатьох нагальних агропитань, раптово збентежився проблемами фермерів. Напрошується логічний висновок: нинішній прем'єр-міністр давно зрозумів корупційні схеми попереднього колеги – Гройсмана – і очолив їх. Коли всі працюють «в білу», заробляти на корупції складніше. Тіньовий ринок землі – велика годівниця, яка, схоже, переходить у спадок разом з посадою прем'єр-міністра», — пише сайт 24 каналу.

Крім того, детінізація АПК дозволила б зменшити дефіцит бюджету, який наразі сягнув 300 млрд грн, або 7,5% ВВП: «Коли прем'єр виступає проти детінізації в АПК всупереч позиції самих виробників і значної дірки у державному бюджеті, актуалізується питання не тільки про професійні компетенції глави Кабміну, але і про те, в чиїх інтересах він працює насправді».