Туреччина підготувала "дорожню карту", яка допоможе розблокувати експорт українського зерна \ фото REUTERS

Влада Туреччини підготувала "дорожню карту" для вирішення глобальної продовольчої кризи, спровокованої нападом РФ на Україну.

Як повідомляє Анадолу, згідно з інформацією дипломатичних джерел, Туреччина вже деякий час проводить дипломатичні контакти з метою формування механізму, який забезпечить безпечну доставку зерна з України на світові ринки.

За підсумками переговорів турецької сторони з представниками України, РФ і ООН, підготовлена "дорожня карта", яка забезпечить роботу "зернового коридору" під егідою ООН.

Відео дня

Очікується, що всі зацікавлені сторони найближчими днями проведуть у Стамбулі засідання з метою обговорення деталей "дорожньої карти". У чотиристоронньому форматі плануються до розгляду такі питання: маршрут, страхування, безпека суден, розмінування портів, а також склад командного центру.

Таким чином, завдяки механізму стане можливим розмінування територій навколо чорноморських портів України і постачання запасів зерна на зарубіжні ринки.

Центр, що регулює взаємодію між Росією і Україною за посередництва Туреччини в координації з ООН, планується створити в Стамбулі.

В рамках цієї ініціативи на світові ринки планується вивезти 20 млн тонн зерна.

Згідно з дипломатичними джерелами, президенти України і РФ Володимир Зеленський і Володимир Путін позитивно оцінюють співпрацю по "зерновому коридору".

Видання зазначає, що однією з головних тем телефонних розмов президента Реджепа Таїпа Ердогана з колегами з Росії та України - Володимиром Путіним і Володимиром Зеленським – був саме "зерновий коридор".

Як повідомляв УНІАН, 31 травня глава польського уряду Матеуш Моравецький заявив, що Польща готова розширити власну інфраструктуру для транспортування заблокованого Росією українського зерна на Близький Схід і країни Африки і потребує для цього "кілька місяців".

Вас також можуть зацікавити новини: