Виробництво сиру в Україні відновилося до "мирного" рівня / фото REUTERS

В Україні останнім часом обсяги виробництва сиру перевищують показники 2021 року. Проте після вирішення проблеми з блокуванням польського кордону імпорт сиру може значно зрости, що спонукатиме українських сироварів скорочувати виробництво.

Як йдеться на аналітичній платформі "Інфагро", високі обсяги виробництва сиру призводять до зростання закупівельної ціни молока-сировини.

"У таких умовах собівартість виробництва суттєво збільшується, тому сировари з початку осені фактично щомісяця збільшують ціни на 5%. Можливо, така практика і спрацювала б, якби не існували можливості імпорту, але ні, імпорт точно буде зростати, і тоді заводам вже не потрібна буде "зайва" сировина, навіть якщо вона подешевшає", – наголошують аналітики.

Відео дня

Вони підкреслили, що зараз стрімкого зростання імпорту не спостерігається лише через блокування польського кордону.

"Виробництво сиру в останні місяці вище, ніж в довоєнному 2021 році і це пояснюється лише тим, що імпорт поки що менший. Не виключено, що наступного року сироварам доведеться досить суттєво скорочувати випуск своєї продукції", – зазначають експерти.

Імпорт молочки в Україну

За даними Українського клубу аграрного бізнесу, Україна у жовтні імпортувала рекордний від початку повномасштабної війни обсяг молочних продуктів. Ріст фіксується в усіх категоріях молочної продукції, однак найбільшу частку в об’ємах імпорту займають сири – 3,2 тисяч тонн.

Як писав "Інфагро" в другій половині листопада, на українському ринку сиру вітчизняні сировари невдовзі зіштовхнуться із зростанням конкуренції з боку польської продукції. Це пов'язано з нинішньою політикою ціноутворення на сири.

Вас також можуть зацікавити новини: