Зростання імпорту молокопродуктів не призведе до відчутних цінових коливань / фото ua.depositphotos.com

Україна у жовтні імпортувала рекордний від початку повномасштабної війни обсяг молочних продуктів, зазначають аналітики Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ). 

"У жовтні в Україну було імпортовано 6,08 тисяч тонн молочних продуктів, що на 27,8% більше, ніж у минулому місяці, та на 35% більше, ніж у жовтні 2022 року. Наразі це найбільший показник з березня 2022 року", – йдеться в розрахунках від УКАБ

За даними експертів, ріст фіксується в усіх категоріях молочної продукції, однак найбільшу частку в об’ємах імпорту займають сири – 3,2 тисяч тонн. Крім цього, за останній місяць вдвічі збільшилися об’єми імпорту вершкового масла - до 619 тонн, що є найбільшим показником з листопада 2021 року. 

Відео дня

Як розповів аналітик УКАБ Максим Гопка у коментарі УНІАН, зростання імпорту молокопродуктів не призведе до відчутних цінових коливань на цю продукцію.  

"Наразі сильних змін (цін – УНІАН) не повинно бути. Левову частку імпорту займають сири, тому тут більше може з'явитись імпортних сирів, як окремого виду продукту", – повідомив Гопка. 

І це гарна новина для українських споживачів. Проте погана – для вітчизняних виробників, оскільки, як зазначає експерт, імпортовані сири будуть не дорожчими за українські, а тому створять для них відчутну конкуренцію. 

Аналітик додав, що імпорт молокопродуктів активізувався через сезонне зростання попиту на них. А дешевим він буде тому, що внутрішні ціни на сири і вершкове масло в Європі вже кілька місяців поспіль тримаються на відносно стабільному рівні. 

Чого не скажеш про ситуацію на ринку вітчизняних молочних товарів, які вже кілька місяців поспіль дорожчають. В першу чергу, це пов’язано з дефіцитом сирого молока, який утворився ще влітку, оскільки серпнева спека негативно вплинула на показники виробництва. 

Експерти зазначають, що збільшення дешевого імпорту може стимулювати українських виробників знижувати ціни на власну продукцію, аби не програти конкуренцію. 

Що ж до українського експорту молочної продукції, то він тримається на стабільному рівні. У жовтні 2023 року українські виробники поставили за кордон 8,25 тис. тонн "молочки" - так само, як і жовтні минулого року. При цьому, експортна виручка цьогоріч зменшилась на 19% - до 226,94 млн долл.  

Ціни на молокопродукти в Україні 

За словами експертів, на початку жовтня в Україні подорожчали майже всі молочні продукти, за винятком йогурту питного, порівняно до минулорічного періоду.  

Тоді прогнозувалось, що протягом жовтня буде подальше зростання цін на молочні продукти через нестачу молока-сировини на внутрішньому ринку і підвищення закупівельних цін. 

В другій половині жовтня експерт зазначив, що серед молочних продуктів найбільше подорожчання і дефіцит очікується щодо вершкового масла. Воно може зрости в ціні на 20-25% порівняно з літніми показниками. 

Вас також можуть зацікавити новини: