ЄС запровадить мита на зерно з РФ і Білорусі / Колаж УНІАН, фото Вікіпедія, фото УНІАН

Європейська комісія у п’ятницю запровадить мита на деякі російські та білоруські імпортні товари сільськогосподарської продукції, намагаючись стримати зростаючий попит на них у деяких країнах Євросоюзу. Про це повідомляє Politico.

За даними ЗМІ, президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн отримала відповідне схвалення від лідерів ЄС на саміті Європейської ради у четвер.

На прес-конференції вона сказала, що ці заходи "завадять російському зерну дестабілізувати ринок ЄС, зупинять Росію у використанні доходів від експорту цих товарів до Європейського Союзу та забезпечать не потрапляння на ринок ЄС незаконного російського експорту вкраденого українського зерна".

Відео дня

Зазначається, що завдяки надзвичайно сприятливій погоді Росія за останні два роки виростила безпрецедентні обсяги пшениці та дешево продала її на світовому ринку. Це призупинило зростання цін на зерно після вторгнення Росії в Україну, знизивши їх до довоєнного рівня.

У виданні підкреслюють, що хоча ЄС імпортує набагато менше російського зерна, ніж українського, кілька країн ЄС використовували дешеву російську продукцію. Очолюють список покупців Іспанія, Італія та Франція.

Заборона імпорту зарна з РФ – що відомо

В лютому Сейм Латвії ухвалив рішення заборонити імпорт сільськогосподарських продуктів із Росії та Білорусі. Ембарго діятиме до 1 липня 2025 року.

17 березня стало відомо, що Чехія закликає заборонити імпорт зерна з РФ, щоб не підтримувати агресора, купуючи його агропродукцію.

19 березня повідомлялося, що ЄС готує мита на зерно з Росії та Білорусі, щоб заспокоїти фермерів та деякі країни-члени. Це стане першим обмеженням на продовольчі товари з моменту повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Вас також можуть зацікавити новини: