REUTERS

Напередодні наради ОПЕК, яке відбудеться 27 листопада, представники країн картелю все частіше обговорюють необхідність скорочення видобутку нафти для стабілізації ринку, передає Reuters.

Генеральний секретар ОПЕК Абдулла аль-Бадрі на цьому тижні закликав ринки не панікувати з приводу падіння світових цін до чотирирічного мінімуму, а міністр нафтової промисловості Кувейту сказав, що організація навряд чи вирішить скоротити видобуток на найближчій  нараді. Однак у приватних розмовах все більше представників країн, що входять в ОПЕК, кажуть, що пора приймати заходи.

Читайте такожОПЕК може скоротити видобуток, якщо ціна на нафту впаде до $70"Це буде серйозна, непроста нарада", - сказав один зі співрозмовників Reuters, додавши, що якщо ОПЕК і не вирішить знизити квоту на видобуток, можливо, країни домовляться хоча б дотримуватися існуючого обмеження.

Відео дня

Щоб привести видобуток у відповідність з формальною квотою 30 мільйонів барелів на добу, його слід знизити приблизно на 500.000 барелів на добу, що може стати компромісом між прихильниками і супротивниками скорочення виробництва.

Поки що до зниження видобутку закликали Лівія, Венесуела і Еквадор, але Кувейт, Іран говорять, що зниження малоймовірно, а найбільший в ОПЕК експортер Саудівська Аравія поки не робила публічних заяв на цю тему. У приватних бесідах представники Саудівської Аравії кажуть, що країна готова змиритися з низькими цінами протягом досить довгого часу в надії на уповільнення зростання видобутку в США, але деякі аналітики вважають мовчання найбільш впливового учасника картелю спробою змусити колег взяти участь у зниженні виробництва.

Міністр нафтової промисловості Саудівської Аравії Алі аль-Наїмі не робив публічних заяв з вересня, але нещодавно відвідав Венесуелу і Мексику. Аналітики нагадують, що в кінці 1990-х років ці три країни погодили зниження видобутку.

Серед трейдерів та аналітиків теж немає єдиної думки з приводу намірів ОПЕК. Деякі з них вважають, що вплив ОПЕК істотно знижується через  стрімке зростання видобутку нафти в США, і країни організації почнуть конкурувати між собою за частку ринку. Інші розраховують на підвищення попиту взимку.

Ще один представник ОПЕК, який раніше не очікував зниження видобутку, цього тижня висловив невпевненість у підсумках наради.

"Я не впевнений, все дуже складно", - відповів він на запитання, чи буде знижена квота.