Ілюстрація / REUTERS

У результаті перемоги "Нафтогазу України" над російським «Газпромом» у Стокгольмському арбітражі, на рахунок Державної казначейської служби України у 2018 році надійшло 56 млрд грн, що дало змогу «Нафтогазу» за підсумками минулого року сплатити до держбюджету 136,5 млрд грн.

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив виконавчий директор НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко.

«Нафтогаз у 2018 році сплатив до державного бюджету 136,5 млрд грн податків і дивідендів, тобто ці кошти надійшли на рахунки Держказначейства. Трохи менш як половина з цих коштів, 56 млрд грн, надійшло на рахунки відомства як результат нашої перемоги в Стокгольмському арбітражі за транзитним контрактом», - написав він.

Відео дня

За його словами, якби нацкомпанія не виграла процес, то ця сума мала б бути направлена російської компанії.

«Якби ми не здобули цю перемогу і арбітражний суд у Стокгольмі в своєму рішенні не провів би відповідний залік, то «Нафтогаз» мав би заплатити ці 56 млрд грн (2,1 млрд дол.) не в Держказначейство, а «Газпрому» - за відібраний газ», - зазначив він.

Читайте такожВіце-прем'єр заявив про зупинку реформ в "Нафтогазі"

Також Вітренко наголосив, що якби не перемога в Стокгольмі, то «Нафтогаз» мав би заплатити «Газпрому» в 2018 році ще додатково близько 1,8 млрд дол. за відібраний газ і близько 56 млрд дол. за пунктом контракту «бери або плати», що в гривнях становить близько 1,5 трильйона.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці лютого 2018 року російський монополіст «Газпром» програв судову тяжбу з «Нафтогазом» у Стокгольмському арбітражі за транзитним контрактом, за рішенням якого російська компанія повинна виплатити українській стороні 4,6 млрд дол.

При цьому, з урахуванням рішення арбітражу за контрактом на поставку газу, остаточна сума розрахунків між компаніями становить 2,6 млрд дол. на користь «Нафтогазу».

На тлі програшу «Газпром» заявив про намір розірвати контракт на поставку і транзит газу з Україною в судовому порядку. У 20-х числах березня «Газпром» офіційно повідомив «Нафтогаз» про те, що він відмовляється виконувати рішення арбітражу.

Наприкінці травня «Нафтогаз України» почав процес примусового стягнення з «Газпрому» боргу в 2,6 млрд дол. у зарубіжних судах. Процеси зі стягнення проходять в Англії, Швейцарії та Нідерландах. Серед активів, які цікавлять українську сторону, - акції компаній-операторів газопроводів «Північний потік-1» і «Північний потік-2».