Ілюстрація / REUTERS

Президент Білорусі Олександр Лукашенко оцінив втрати країни від постачання «брудної» нафти з Росії в сотні мільйонів доларів.

Про це повідомило 11 травня білоруське інформаційне агентство «Белта».

«Ми недоотримали певний прибуток, валютну виручку, транзит – ми величезні гроші втратили», – заявив Лукашенко 11 травня в Мінську.

Відео дня

Читайте також«Брудна» російська нафта в «Дружбі»: проблему планують повністю вирішити до 20 травня

Він додав, що остаточну суму збитків можна буде встановити після оцінки пошкоджень обладнання на Полоцькому нафтопереробному заводі.

Лукашенко висловив переконання, що Росія не буде заперечувати суму, яку визначать фахівці, і компенсує збитки. Він послався на слова президента Росії Володимира Путіна, який раніше визнав, що постачання неякісної нафти завдали Росії шкоду, в тому числі іміджеву.

Про постачання некондиційної нафти з Росії білоруська компанія «Белнафтохім» заявила 19 квітня. Були припинені поставки нафти, її транзит і поставки нафтопродуктів в Україну та країни Центральної Європи.

Міністерство енергетики Росії визнало, що нафта була забруднена дихлоретаном. Загальний обсяг «брудної» нафти становить до 5 млн тонн. Російська компанія «Транснефть» заявила, що забруднення стало результатом умисних дій. Порушено кримінальну справу, затримано 4 людини, це керівники компаній, які, як стверджується, зливали забруднене паливо в трубопровід на одному з сайтів в Самарській області.

На початку травня поставки нафти в Білорусь відновилося, проте про відновлення транзиту поки не оголошували.