За словами Геруса, вже у понеділок президент запропонує ВР скасувати схему «Роттердам+» / фото УНІАН

Президент України Володимир Зеленський подасть до Верховної Ради проект закону про скасування формули «Роттердам+» і перенесення запуску нового ринку електроенергії з 1 липня 2019 року на 1 липня 2020 року.

Про це повідомив на брифінгу представник президента в Кабінеті міністрів Андрій Герус.

Читайте такожКСУ визнав неконституційним створення Нацкомісії з тарифів

Відео дня

«Адміністрацією президента було підготовлено законопроект, який у понеділок буде внесено до Верховної Ради. Пропонується, щоб формулу «Роттердам+» було скасовано, а замість неї діяла інша формула, можна її назвати «Роттердам-», – сказав Герус.

За його словами, з формули буде прибрано вартість доставки вугілля з Роттердама до України, а також буде введено дисконт на погану якість вугілля – що гірша якість вугілля, то менша його вартість зараховується в тариф. Такий дисконт може становити 1-10%.

Також Герус повідомив, що цим законопроектом пропонується перенести запуск в Україні нового ринку електроенергії на 1 рік.

«Крім того, цим законопроектом пропонується відтермінування нового ринку електроенергії на один рік. На нашу думку, неправильно такий непідготовлений ринок вводити з 1 липня. Упродовж цього року існуватиме формула «Роттердам-», яка регулюватиме тарифи вугільних електростанцій», – зазначив він.

Довідка УНІАН. Формула «Роттердам+» була затверджена постановою НКРЕКП №289 від 3 березня 2016 року «Про затвердження Порядку формування прогнозованої оптової ринкової ціни електричної енергії». Відповідно до неї, гранична вартість енергетичного вугілля в тарифі на електроенергію, що виробляється ТЕС, формується на основі біржових цін на вугілля в Європі (у портах Роттердам, Амстердам, Антверпен). У НКРЕКП заявляли, що така методика розрахунку має усунути ручне регулювання цін, забезпечити незалежність від поставок із зони АТО і позбавити Україну проблем з накопиченням достатньої кількості вугілля для проходження опалювального сезону.

Ця формула була розкритикована експертами, а також урядом.