Ілюстрація REUTERS

Питання про погашення заборгованості із зарплати гірникам об'єднань "Львіввугілля" у Львівській області і "Волиньвугілля" у Волинській області фактично вирішене, зокрема вже в найближчі дні буде виплачений борг перед шахтарями.

Читайте такожЗнос обладнання вугільних держшахт перевищує 60% – Кубів

Про це повідомила прес-служба Адміністрації з посиланням на слова представника президента в Кабінеті міністрів Андрія Геруса.

Відео дня

"Вже сьогодні на ДП "Львіввугілля" зайдуть гроші за паливо, яке почало відвантажуватися споживачам, і сьогодні, максимум завтра, всі борги перед шахтарями за лютий-квітень будуть повністю погашені", - цитує прес-служба Геруса.

Він зазначив, що завдяки втручанню президента фактично розв'язане питання із виплатою заборгованості по зарплаті шахтарям ДП "Львіввугілля" та "Волиньвугілля".

За даними прес-служби, станом на початок червня заборгованість шахтарям за лютий-квітень поточного року становила 216 мільйонів гривень. Головна причина такої ситуації - відсутність попиту на вугілля, а також непрозорі та неринкові схеми в галузі.

В Адміністрації президента повідомили, що для погашення заборгованості перед шахтарями Міністерство фінансів виділило 41 мільйон гривень, а інша сума - близько 175 мільйонів гривень - це небюджетні кошти, отримані завдяки діям, які призвели до підвищення ефективності функціонування ринку вугілля в Україні.

"Президент поставив чітке завдання: з корупційними схемами у вугільній галузі має бути покінчено, а головним пріоритетом є своєчасна оплата нелегкої шахтарської праці", - цитує прес-служба Геруса.

Представник президента зазначив, що на контролі перебуває й ситуація з державного підприємства "Волиньвугілля", де до 20 червня також має бути повністю погашена заборгованість по заробітній платі перед 1200 гірниками за квітень поточного року.

Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів у державному бюджеті на 2019 рік планував направити на модернізацію державних шахт 2,3 мільярда гривень.

Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик вважає, що для виведення державних шахт зі збитковості необхідно вкласти 2 мільярди гривень в їх модернізацію.

Постійні борги по зарплаті перед шахтарями є наслідком складного фінансового становища державних шахт.