Ілюстрація REUTERS

Німецька компанія RWE в липні вперше скористалася послугою зберігання газу на території України в режимі «митний склад», повідомляє оператор газотранспортної системи України держкомпанія «Укртрансгаз».

Читайте такожУкраїна цього року збільшила імпорт газу майже на 40%

«У липні ключовий гравець європейського ринку газу - німецька компанія RWE - вперше скористалася послугою зберігання газу в режимі «митний склад» на території України. До цього операції продажу газу цим трейдером здійснювались винятково на західному кордоні України», - сказано в повідомленні.

Відео дня

У компанії відзначили, що переговори про можливості використання українських підземних сховищ з провідним європейським трейдером тривали кілька років.

Як повідомляє прес-служба, посилаючись на інформацію представника компанії Дітріха Хоффманна, раніше RWE працювала лише на кордоні України, а на сьогодні вже здійснила операції із ввезення і вивезення газу на територію України.

В «Укртрансгазі» відзначили, що RWE - це німецька енергетична компанія, яка базується в місті Ессен. Сьогодні вона є постачальником для більш ніж 20 млн споживачів електроенергії і 10 млн споживачів газу в Європі. RWE є другим за величиною виробником електроенергії в Німеччині.

Довідка УНІАН. «Укртрансгаз» експлуатує 12 підземних сховищ газу загальною активною ємністю близько 31 млрд куб. м. Підземні сховища газу є складовою частиною системи газопостачання України і транзиту газу через її територію. Також компанія є оператором магістральних газопроводів, по яких природний газ транзитом надходить з Російської Федерації до країн ЄС.

В останні 10 років Україна використовує для забезпечення власних потреб лише 50-60% технічної потужності своїх сховищ. П'ять найбільших українських ПСГ розташовані в західній частині України, лише за 160 кілометрів від кордону з Угорщиною.

100% акцій «Укртрансгазу» перебувають у власності НАК «Нафтогаз України».