Ілюстрація REUTERS

Ще один із співробітників ДТЕК, яким Національне антикорупційне бюро України адресувало підозри, добровільно і своєчасно повернувся в Україну з планової відпустки для участі в процесуальних діях НАБУ. Про це йдеться в розміщеному на сайті компанії повідомленні.

Читайте такожПраворуч Роттердам+: екс-член Нацкомісії Євдокимов вийшов з-під варти під заставу

"Сьогодні обидва співробітники знаходяться в Києві і готові до повної співпраці з досудовим слідством. Відкритість і готовність до співпраці з НАБУ співробітників ДТЕК свідчить про законність їхніх дій і необґрунтованість звинувачень на їхню адресу", - йдеться в замітці.

Відео дня

У компанії відзначили, що ДТЕК "повністю виключає будь-які незаконні дії своїх співробітників, яким НАБУ адресувало підозри". "Компанія прийме всі передбачені законом заходи для захисту честі та репутації своїх колег", - йдеться в повідомленні.

"Ми готові всебічно сприяти встановленню істини, надати результати експертиз і висновків міжнародних аудиторських компаній. Ці документи доводять безпідставність висунутих проти її співробітників звинувачень", - заявляють в ДТЕК.

Як повідомляв УНІАН, у 2017 році НАБУ почало кримінальне провадження, в рамках якого підозрюються голова і члени попереднього складу Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), які, діючи в інтересах генеруючих компаній-операторів теплоелектростанцій, при формуванні оптової ринкової ціни необгрунтовано включили до неї формулу, яка завищує вартість енергетичного вугілля в тарифах на електроенергію (формула "Роттердам+").

У НАБУ встановили, що такі дії НКРЕКП призвели до того, що генеруючі компанії-оператори ТЕС отримали надприбутки, а споживачі електроенергії зазнали безпідставних втрат.

При цьому в документах бюро безпосередньо згадується формула "Роттердам+", що призвела до економічно необґрунтованого підвищення ціни на електроенергію, яку купувало у генеруючих компаній держпідприємство "Енергоринок".

8 серпня цього року детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури повідомили про підозру шістьом особам, причетним до запровадження так званої формули "Роттердам+", у вчиненні дій, в результаті яких споживачам електроенергії завдано збитків на суму 18,87 млрд грн. Йдеться про екс-голову НКРЕКП, чинного директора ДП "Оператор ринку" (який на момент запровадження "Роттердам+" був членом НКРЕКП), начальника відділу НКРЕКП, керівника управління НКРЕКП, заступника комерційного директора однієї з приватних компаній групи - ключового оператора ринку теплогенерації України, директора департаменту однієї з компаній зазначеної групи.

Дії всіх шести осіб кваліфіковано за ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України ("зловживання службовим становищем"), а представникам приватних компаній інкримінують пособництво.

У приватному енергетичному холдингу ДТЕК, контрольованому бізнесменом Рінатом Ахметовим, вважають висунуті детективами НАБУ співробітникам компанії підозри щодо формули «Роттердам+» безпідставними.