Ілюстрація REUTERS

 Найбільший приватний український енергетичний холдинг ДТЕК, контрольований бізнесменом Рінатом Ахметовим, вважає висунуті детективами Національного антикорупційного бюро України співробітникам компанії підозри щодо формули «Роттердам+» безпідставними, йдеться в заяві компанії.

Читайте такожСкандальна Роттердам+: НАБУ показало схему, як заробляли на формулі (інфографіка)

«Від Національного антикорупційного бюро на адресу ДТЕК надійшло письмове повідомлення про підозру співробітникам компанії. ДТЕК вважає, що ніякої обґрунтованої причини для подібних слідчих дій немає, а підозри слідства є безпідставними», - сказано в повідомленні.

Відео дня

Зазначається, що порядок, до якого є претензії у слідчих органів, визначив прозорі правила роботи на оптовому ринку електричної енергії, які раніше були відсутні, й рішення щодо роботи на ринку приймалися державними органами суб'єктивно.

«Доцільність використання принципу імпортного паритету та відповідність методики ціноутворення на енергетичне вугілля в Україні практикам європейських держав була підтверджена численними міжнародними експертизами, результати яких повинні бути враховані. Зокрема, експерти підтверджують коректність застосування принципу імпортного паритету, прив'язку цін на енергетичне вугілля в Україні до європейських індексів, коректність включення витрат на логістику тощо. Дослідження показують відсутність надприбутків як у вугільному секторі, так і для української теплової генерації», - йдеться в повідомленні.

У прес-службі зазначили, що використання принципу імпортного паритету при встановленні ціни на енергоносії - вимога МВФ та інших кредиторів України.

У компанії підкреслили, що ДТЕК працює в рамках законодавчого поля України й дотримується міжнародних стандартів комплаенс-етики.

Зазначається, що співробітники компанії надали НАБУ необхідні документи та відповіли на запитання.

«При взаємодії з державними органами співробітники ДТЕК завжди дотримувались норм ділової етики. Компанія брала активну участь у впровадженні реформи на ринку електричної енергії для встановлення рівних і прозорих правил роботи для всіх учасників. Звинувачення слідчого органу щодо некоректної поведінки співробітників ДТЕК при взаємодії з державними органами влади ми вважаємо безпідставними й необґрунтованими. Компанія вживатиме всіх законних заходів щодо захисту честі та гідності співробітників ДТЕК. У компанії підкреслюють необхідність всебічного та об'єктивного розслідування, яке, нарешті, припинить спекуляції навколо методики ціноутворення на енергетичне вугілля», - сказано в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, 8 серпня детективи Національного антикорупційного бюро України під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури повідомили про підозру шістьом особам, причетним до запровадження так званої формули «Роттердам+», у вчиненні дій, в результаті яких споживачам електроенергії завдано збитків на суму 18, 87 млрд грн.

За даними НАБУ, йдеться про екс-голову Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), чинного директора ДП «Оператор ринку» (який на момент запровадження «Роттердам+» був членом НКРЕКП), начальника відділу НКРЕКП, керівника управління НКРЕКП, заступника комерційного директора однієї з приватних компаній групи - ключового оператора ринку теплогенерації України, директора департаменту однієї з компаній зазначеної групи.

Дії всіх шести осіб кваліфіковано за ч.2 ст.364 Кримінального кодексу України («зловживання службовим становищем»), а представникам приватних компаній інкримінують пособництво.

Довідка УНІАН. У 2017 році НАБУ почало кримінальне провадження, в рамках якого підозрюються голова і члени попереднього складу Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), які, діючи в інтересах генеруючих компаній-операторів теплоелектростанцій, при формуванні оптової ринкової ціни необгрунтовано включили до неї формулу, яка завищує вартість енергетичного вугілля в тарифах на електроенергію (формула «Роттердам+»).

У НАБУ встановили, що такі дії НКРЕКП призвели до того, що генеруючі компанії-оператори ТЕС отримали надприбутки, а споживачі електроенергії зазнали безпідставних втрат.

При цьому в документах бюро безпосередньо згадується формула «Роттердам+», що призвела до економічно необґрунтованого підвищення ціни на електроенергію, яку купувало у генеруючих компаній держпідприємство «Енергоринок».