Ілюстрація REUTERS

Борг російського газового монополіста "Газпрому" перед Національною акціонерною компанією "Нафтогаз України" за рішенням Стокгольмського арбітражу з лютого 2018 року збільшився на 10%, до 2,817 мільярда доларів.

Читайте такожТранзит газу в обмін на скасування позовів: у "Нафтогазі" розповіли про шантаж з боку РФ

Про це свідчать дані фінансової звітності "Нафтогазу", опублікованій компанією.

Відео дня

"Трибунал призначив нетто суму, яку "Газпром" має сплатити на користь "Нафтогазу", у розмірі 2,56 мільярда доларів. Станом на 30 червня 2019 року, нетто сума, яку "Газпром" має сплатити на користь компанії після проведення взаємозаліку, становить 2,817 мільярда доларів, включаючи відсотки", - йдеться у звіті.

Таким чином за 16 місяців невиконання рішення арбітражу сума боргу російського монополіста перед Україною зросла на 10%.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці лютого 2018 року російський монополіст "Газпром" програв судову тяжбу з "Нафтогазом" в Стокгольмському арбітражі з транзитним контрактом, за рішенням якого російська компанія мала виплатити українській стороні 4,6 мільярда доларів.

При цьому з урахуванням рішення арбітражу за контрактом на постачання газу остаточна сума розрахунків між компаніями становить 2,6 мільярда доларів на користь "Нафтогазу".

На тлі програшу "Газпром" заявив про намір розірвати контракт на постачання і транзит газу з Україною в судовому порядку. У березні минулого року "Газпром" офіційно повідомив "Нафтогаз України" про те, що він відмовляється виконувати рішення арбітражу.

Наприкінці травня "Нафтогаз України" почав процес примусового стягнення з "Газпрому" боргу у 2,6 мільярда доларів в закордонних судах. Процеси по стягненню проходять в Англії, Швейцарії та Нідерландах. Серед цікавлять українську сторону активів - акції компаній-операторів газопроводів "Північний потік-1" і "Північний потік-2".