Ілюстрація REUTERS

Апеляційний суд Амстердама (Нідерланди) відхилив скаргу «Газпрому» щодо юрисдикції суду, тим самим підтвердивши свої повноваження у справі про визнання і примусове виконання рішення Стокгольмського арбітражу на території Нідерландів, повідомила прес-служба Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України».

Читайте такожАнглійський суд «заморозив» $145 мільйонів дивідендів Nord Stream при їх виплаті «Газпрому» - «Нафтогаз»

Відзначається, що відповідне рішення суд ухвалив 8 липня.

Відео дня

Крім того, того ж дня рішення на користь «Нафтогазу» ухвалив Окружний суд Люксембургу. Він відхилив скаргу «Газпрому» і підтвердив арешти щодо російської компанії на території цієї країни в рамках примусового виконання рішення Стокгольмського арбітражу.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці лютого 2018 року російський монополіст «Газпром» програв судову тяжбу з «Нафтогазом» у Стокгольмському арбітражі щодо транзитному контракту, за рішенням якого російська компанія має виплатити українській стороні 4,6 млрд дол.

При цьому з урахуванням рішення арбітражу за контрактом на постачання газу остаточна сума розрахунків між компаніями становить 2,6 млрд дол. на користь «Нафтогазу».

На тлі програшу «Газпром» заявив про намір розірвати контракт на постачання і транзит газу з Україною в судовому порядку. У 20-х числах березня «Газпром» офіційно повідомив «Нафтогаз» про те, що він відмовляється виконувати рішення арбітражу.

Наприкінці травня 2018 року «Нафтогаз України» почав процес примусового стягнення з «Газпрому» боргу у 2,6 млрд дол. в зарубіжних судах. Процеси щодо стягнення відбуваються в Англії, Швейцарії та Нідерландах. Серед активів, які цікавлять українську сторону - акції компаній-операторів газопроводів «Північний потік-1» і «Північний потік-2».