Ілюстрація REUTERS

Національний банк України заклав у свій макроекономічний прогноз суттєве зменшення валютних надходжень, пов'язане з падінням обсягів транзиту російського газу до Європи через Україну, який приносить щорічно $3 млрд.

Читайте такожПереговори щодо транзиту газу: Україна перехопила ініціативу чи клюнула на російську наживку? (рос.)

Про це повідомили в НБУ у відповідь на запит hromadske.

Відео дня

Зокрема, через падіння обсягів транзиту газу Нацбанк очікує збільшення дефіциту поточного рахунку в 2020-2021 роках. Відтік валюти з України через відсутність транзиту газу може зрости до 2,9% від ВВП України в 2020 році. У 2021 році прогнозується збільшення цього показника до 3,7% від ВВП.

Водночас, незважаючи на значний внесок транзиту російського газу до ВВП України (доходи від транзиту становить 2,3% ВВП), у 2020 році Нацбанк очікує зростання економіки на 3,2%, а в 2021 році — на 3,7%.

«Прискорення зростання реального ВВП в 2020-2021 роках буде відбуватися, зокрема, за рахунок поступового пом'якшення монетарної політики, що стимулюватиме внутрішній попит, а також пожвавлення економічної активності в світі», — додають в Нацбанку.

Як повідомляв УНІАН, 19 вересня в Брюсселі відбулися тристоронні переговори Україна-ЄС-РФ щодо транзиту газу через територію України.

Україна і Росія погодилися з тим, що майбутній контракт повинен ґрунтуватися на європейських правилах. Інші ключові питання майбутнього контракту, наприклад, його тривалість, обсяги транзиту і тарифи, сторони повинні обговорити вже в кінці жовтня, коли може пройти наступний раунд переговорів.

Довідка УНІАН. З листопада 2015 року Україна не імпортує газ з Росії через завищену ціну.

Відповідно до рішення Стокгольмського арбітражу за контрактом купівлі-продажу газу «Нафтогаз» планував почати закупівлі газу у російського газового монополіста компанії «Газпром» вже в березні 2018 року.

1 березня 2018 року «Газпром» відмовився від своїх зобов'язань щодо постачання до України газу і повернув «Нафтогазу» передоплату за це паливо, а також знизив тиск газу на вході в українську ГТС (на східному кордоні), що поставило її стабільну роботу під загрозу.

З метою мінімізації ризиків для роботи української ГТС уряд тоді ввів режим економії газу протягом декількох днів.

У 2018 році, порівняно з 2017 роком, Україна скоротила імпорт природного газу на 24,6%, або на 3,46 млрд куб. м, до 10,59 млрд куб. м.