Ілюстрація REUTERS

Наслідний принц Саудівської Аравії Мухаммед бін Салман надав остаточну згоду на первинне розміщення акцій - IPO - нафтової компанії Saudi Arabian Oil Co. (Saudi Aramco).

Читайте такожЗМІ: Саудівська Аравія хоче скоротити постачання нафти до США

Про це повідомляє ZN.ua з посиланням на Bloomberg.

Відео дня

"Як повідомляють співрозмовники журналістів, рішення прийнято на засіданні під головуванням кронпринца, він вважав підтримку місцевих інвесторів достатньою для старту процедури IPO", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що часткова приватизація нафтового гіганта, який вважається найприбутковішою компанією у світі, стане найважливішою зміною в нафтовій промисловості Саудівської Аравії з 1970-х років, коли Saudi Aramco була націоналізована, йдеться в матеріалі.

"Вперше про можливий вихід Saudi Aramco на IPO стало відомо в січні 2016 року. Куратором стратегії Saudi Vision 2030, передбачає зниження залежності країни від експорту нафти, виступав сам спадкоємний принц", - нагадує видання.

Отримані від продажу 5% акцій кошти Салман планував направити на реформу економіки. Планувалося, що капіталізації компанії перевищить 2 трильйони доларів.

Але після двох років підготовки процес був заморожений у серпні 2018 року. Підготовка до розміщення акцій відновилася цього літа.

Ризики "нафтової залежності" знову нагадали про себе у вересні цього року, коли добове виробництво нафти-сирцю у Саудівській Аравії скоротилося майже вдвічі після атаки пов'язаних з Іраном бойовики йеменських-хуситів на НПЗ в Абкайці та на родовище в Хурайсі.