Експерт вважає, що Україні варто задуматись щодо заміщення імпортного газу своїм / фото segodnya.ua

Голова "Нафтогазу України" Андрій Коболєв назвав нереальним транзит російського газу через Україну без нового контракту з "Газпромом".

Однак, як пояснив у коментарі сайту "Сьогодні" економіст Віктор Скаршевський, це не зовсім так. Фахівець нагадав, що Україна взяла на себе офіційне зобов'язання транспортувати блакитне паливо в Європу.

Читайте такожУкраїна та Молдова підписали меморандум про взаєморозуміння щодо постачання газу

Відео дня

"Транзит – він може бути без договору, – пояснює він. – Україна – підписант Європейської енергетичної хартії, де чорним по білому записано, що за відсутності договору країна-транзитер зобов'язана транзитувати газ через свою територію. Такі випадки були в інших країнах. А потім заднім числом буде все оформлено".

Водночас якщо країна буде використовувати газ, що подає РФ, для свого споживання, це буде вважатися крадіжкою, пояснив економіст.

Він допустив, що переговори про контракт можуть затягнутися до березня, але договір однаково буде укладено, оскільки Москва не готова відмовитися від транзиту через Україну. Про це раніше говорив і президент РФ Володимир Путін.

"Думаю, це буде не газова війна, а "війнонька", суто політична. Але врешті-решт договір буде підписаний на рік або три, у меншому обсязі, – говорить економіст. – На три-п'ять років Росія зацікавлена в українській газотранспортній системі, оскільки буде більше заробляти. На тлі того, що в самій Європі знижується газовидобуток, а споживання зростатиме, оскільки там борються зі зміною клімату і зменшують викиди парникових газів. Також іде боротьба між РФ і США щодо європейського ринку скрапленого газу".

Але Україні варто нарешті почати діяти в заміщенні імпортного палива своїм, додав він.